Keskituloisen palkansaajan palkkatuloistaan maksamista veroista ja palkansaajamaksuista kunnallisvero muodostaa selkeästi yli puolet. Kunnallisveroprosenttien lisäksi myös kiinteistöveroprosentit ovat monissa kunnissa nousseet.

Veronmaksajien tämänvuotinen selvitys esimerkkiperheen yhteenlasketuista kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroista osoittaa, että yhteissumma nousee korkeimmaksi Kokkolassa. Lähes yhtä paljon veroja maksetaan Seinäjoella.

Helsinkiläisperheelle kunnittaiset verot ovat maakuntakeskusten vertailussa pienimmät. Ero Kokkolan ja Helsingin välillä on 2 193 euroa vuodessa keskituloisten palkansaajien kotitaloudessa.

Helsingin seudulla pääkaupungin kilpailukyky kunnallisten verojen osalta jää Kauniaisten ja Espoon taakse. Maksettavien verojen erot muodostuvat Helsingin seudun kuntien välillä jopa suuremmiksi kuin maakuntakeskusten välillä.

MainosKauniaisissa esimerkkiperhe pääsee vuodessa 2 927 euroa pienemmillä veroilla kuin vihtiläismaksaja.

Tuloverotus, eli kunnallis- ja kirkollisverot yhteensä, on tänä vuonna kaikki kunnat mukaan lukien kireintä Kiteellä ja keveintä Kauniaisissa. Esimerkkiperheiden tuloverotuksen ero näiden kuntien välillä nousee yli 4 800 euroon.

Veronmaksajain Keskusliitto on julkaissut selvityksiä kunnallisten verojen tasosta vuodesta 2000 lähtien.

MainosTilastoja:

Kuntien verot 2015 – missä maksat eniten (pdf)

Lievimmin ja ankarimmin keskituloista palkansaajaperhettä verottavat kunnat 2015 (pdf)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*