VM:n mukaan ilman kilpailukykysopimuksen vaikutuksia työllisyyteen ja kasvuun sopimuksen vaikutus heikentäisi kuntataloutta noin 90 miljoonalla eurolla. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntatalouden kehitys on tavoitteen mukaisella uralla, ja tilannetta tarkastellaan uudestaan ensi vuoden keväällä, todetaan valtiovarainministeriön perjantai-iltana julkistamassa tietopaketissa. Tavoite on 0,5 prosentin alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2019.

Kilpailukykysopimuksen otaksuttu suora heikentävä vaikutus kuntatalouteen ensi vuonna kiihdytti keskustelua viime viikolla budjettiriihen alla. Kun kikystä alkukesällä päästiin yhteisymmärrykseen, sen vaikutus kuntatalouteen piti olla neutraali.

VM muistuttaa, että kuntataloutta arvioitaessa on huomioitava muutakin kuin kilpailukykysopimuksen vaikutus, kuten valtionosuusmuutokset ja kuntien eläkemaksujen aleneminen.

VM:n mukaan ilman kilpailukykysopimuksen vaikutuksia työllisyyteen ja kasvuun sopimuksen vaikutus heikentäisi kuntataloutta noin 90 miljoonalla eurolla. Toisaalta ilman valtionosuuksien muutosten vaikutusta kiky vahvistaisi kuntataloutta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)VM:n mukaan hallitusohjelman mukaiset toimet vahvistavat kuntataloutta selvästi ensi vuonna. Lopullinen ennuste julkaistaan 20. syyskuuta.

Näyttökuva 2016-09-04 kello 10.10.12

KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen on määrä allekirjoittaa kilpailukykysopimuksen mukaiset kunta-alan sopimukset maanantaina. Järjestöt tapasivat VM:n virkamiehiä perjantaina.

Yksi kriittisimmistä sopijajärjestöistä on ollut Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, joka pelkää budjetti-esityksen vähentävän vanhustenhoidosta tuhansia hoitajia.

Selvää tietoa kikyn kuntavaikutuksista ei budjetin julkistamisen jälkeen ollut. Muun muassa KT Kuntatyönantajat muistutti, että jos epäselvyyttä on, ”avoimet asiat ja luvut on selvitettävä mahdollisimman nopeasti”.

Ylen uutislähetyksessä lauantaina Superin puheenjohtaja Silja Paavola kuitenkin uskoi kikyn syntyvän maanantaina. Paavolan mukaan perjantaina kyse ei ollut neuvottelusta vaan ”tietojen antamisesta” – sopimuksen syntyminen edellyttää kuitenkin hänen mukaansa ”täsmennyksiä” jotka voivat tulla vaikka vielä maanantaina.

– Sopimuksen ehtona on ollut, että työpaikat säilyvät.  Pelkkä suullinen lupaus ei riitä, Paavola toteaa Superin tiedotteessa

VM:n julkaisu Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät

Lisää aiheesta:

Timo Reina: Kikyn vaikutus selkiytettävä

Kuntaliitto pettyi budjetin kysymysmerkkeihin

Budjetista sopu – kiky jäi auki

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*