Kuva: Ville Miettinen
Valtiovarainministeriössä on selvitytetty maakuntien palvelukeskusten EU-oikeudellista asemaa.

Valtiovarainministeriö (VM) on tehnyt omaa selvitystään maakuntien palvelukeskusten juridisesta asemasta muun muassa EU:n kilpailusäädösten näkökulmasta, ja alustavasti vaikuttaa, että selvitys antaa ministeriön kannalta positiivisia vastauksia, kertoo maakuntauudistuksen valtakunnallisen toimeenpanon koordinaattori Ville-Veikko Ahonen VM:stä.

Ahonen viittasi selvitykseen puhuessaan sote-johdon neuvottelupäivillä Kuntatalolla tiistaina.

Tammikuussa Kuntaliitto julkisti Aalto-yliopiston kilpailuoikeuteen erikoistuneen yritysjuridiikan professorin Petri Kuoppamäen selvityksen talous- ja henkilöstöpalveluiden palvelukeskuksesta Hetli Oy:stä. Kuoppamäki arvioi, että Hetlin asemassa saattoi olla ongelma EU:n kilpailu- ja valtiontukisäännösten näkökulmasta ja ehdotti asian selvittämistä EU:ssa. Samanlainen on Kuoppamäen arvion mukaan muidenkin palvelukeskusten asema.

Ahosen mukaan alustavat tulokset VM:n omasta selvityksestä antavat toisenlaisen kuvan tilanteesta.

– Olemme tehneet oman arvion EU-oikeudellisista asioista ja se on erilainen kuin Kuoppamäellä. Olemme huojentuneita siitä mitä oma selvitys näyttää.

Pari päivää Kuoppamäen selvityksen julkistamisen jälkeen hallitus ilmoitti, että viime kesänä perustettu Hetli Oy ajetaan alas ja sen sääntely vedetään pois lakiesityksistä.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg totesi tuolloin Kuntalehdelle, että kyse on muuttuneesta tilanteesta maakuntien omassa toiminnassa ja siinä mitä ne tarjoavat; tarve Hetlille oli hävinnyt. Samaa sanoi Ville-Veikko Ahonen.

– Hetlin lakkauttaminen ei johtunut juridisista syistä, hän vakuutti.

Ahonen muistutti, että vaikka julkisuudessa palvelukeskuksista puhutaan monenlaista, pitäisi muistaa peilata niitä uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin ja kuinka palvelukeskukset tavoitteisiin pääsemistä toteuttavat.

– Kannattaa aina miettiä tavoitteiden kautta, ei juridiikan kautta, Ahonen sanoi palvelukeskuksista.

Ahosen mukaan VM:n omaa selvitystä palvelukeskusten EU-oikeudellisista asioista on tehty pitemmän aikaa, eikä Kuoppamäen selvitys vaikuttanut siihen. Selvitys julkistetaan Ahosen mukaan ”muutaman viikon päästä”.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä