Kuva: Pixabay

”Krooninen kireys tulee vaivaamaan kuntien taloutta hamaan tulevaisuuteen”, kirjoittavat valtiovarainministeriön (VM) kuntatalousasiantuntijat Jani Pitkäniemi ja Tanja Rantanen näkökulmassaan Kuntarahoituksen verkkosivuilla. Pitkäniemi on VM:n kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja ja Rantanen finanssineuvos ja yksikön päällikkö.

Pitkäniemen ja Rantasen mukaan tämän vuoden tilinpäätöksistä on tulossa 1997 käyttöön otetun kuntien kirjanpidon historian huonoimmat, ja vaikka tilanne hieman korjaantuu ensi vuonna, vaikeat ajat näyttävät jatkuvan.

Eniten kuntien talouden kehitykseen vaikuttaa ikä- ja väestökehitys. Väestön ikärakenteen muutos – väestön vanheneminen – voi kirjoittajien mukaan olla taustalla myös viime aikoina kuntapäättäjille päänvaivaa tuottaneessa kunnallisveron kertymän polkemisessa paikallaan työllisyyden kohenemisesta huolimatta.

– Työllisyyden kasvu ei riitä vahvistamaan kunnan veropohjaa, jos samanaikaisesti työikäisen väestön määrä supistuu eläköitymisen seurauksena, Pitkäniemi ja Rantanen kirjoittavat.

Ikä- ja väestökehityksen ohessa kuntien taloutta haastavat infran ja rakennuskannan korvausinvestointipaineet. Kasvavissa kunnissa tarvitaan uutta, väestöä menettävissä  kunnissakin palvelutaso pitäisi säilyttää.

– Käyttötalouden kireys ja suuret investointitarpeet jättävät paljon veronkorotusten ja/tai velkarahoituksen varaan. Kunnallisessa päätöksenteossa investointi tai sen tekemättä jättäminen on aina valinta myös sukupolvien välisten tarpeiden ja tulonjaon välillä. Siksi investointipäätöksien ja niiden rahoituksellisen kestävyyden tulee pohjautua huolelliseen analyysiin, Jani Pitkäniemi ja Taina Rantanen kirjoittavat.

Kirjoituksesta käydyssä twitterkeskustelussa Tanja Rantanen kertoo, että VM valmistelee kuntien verojärjestelmän tutkimushanketta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*