Pitkäjänteinen ajattelu päätöksenteossa mahdollistaa kuntien hallitun sopeutumisen väestömuutokseen ja taloushaasteisiin, sanoon valtiovarainministeriön Kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi.

VM on koostanut tilannekuvaa kuntien näkymistä päätöksenteon tueksi.

Pitkäniemi muistuttaa kuntien erilaisuudesta uhkineen ja mahdollisuuksineen.

– On selvää että toiset kasvaa enemmän ja toiset hitaammin. Nähtävissä oleviin skenaarioihin olisi hyvä perustaa paikallinen päätöksenteko. Se on joko tyylikästäkasvun hallintaa tai tyylikästä väestön menettämisen hallintaa. Terve realismi on se, mikä vie maaliin tässä, Pitkäniemi sanoo Kuntalehden haastattelussa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Katso Jani Pitkäniemen haastattelu klikkaamalla kuvaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Helppoa on ministeriöstä huudella!

    Montako päivää kuntatyötä Pitkäniemi on kentällä tehnyt?

    Kunnat ovat säästäneet ja sopeuttaneet kohta 30 vuotta, järjestäen samalla aina eduskunnan ministeriöiden tuella säätämät uudet palvelut, subjektiiviset oikeudet, mitoitukset ja hoitoon pääsyn määräajat.

    Usko alkaa väkisinkin loppua meiltä sitkeimmiltäkin.

  2. Keskeisin kysymys: miksi valtio vastaa enää vain 25% ja kunnat (310) 75% palvelujen kokonaiskustannuksista? Miten tähän on päästy?

  3. Valtiovarainministeriö voisi ensimmäisenä huolehtia siitä, että kuntien nyt tulossa oleviin lisätehtäviin ja -velvoitteisiin (hoitajamitoitus, oppivelvollisuuden laajennus jne) tulisi 100 %:n rahoitus valtiolta. Pääsääntöisesti valtiovarainministeriö ja sektoriministeriöt laskevat uudistusten kuntannukset reilusti alakanttiin. Ja sitten ihmettelevät, että eivätkö ne kunnat osaa pärjätä…

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*