Perusturvan taso on kuluvalla hallituskaudella parantunut, mutta on edelleen riittämätön suhteessa kohtuulliseen minimikulutukseen, katsotaan torstaina julkistetussa arviointiryhmän raportissa.

Perusturvan varassa elävien määrä on kasvanut. Kokonaan sen varassa elää neljännesmiljoona suomalaista, joista puolet on alle 30-vuotiaita.

Perusturvan varassa elävien osuus väestöstä on kasvanut vuoden 2011 3,9 prosentista vuoden 2013 4,3 prosenttiin.

Perusturvaan katsotaan kuuluvaksi Kelan myöntämät etuudet työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen johdosta. Perusturvaa täydentävät asumisen tuet ja toimeentulotuki.

Suurin vaikutus perusturvan tason paranemiseen on ollut vuoden 2012 lakimuutoksilla, muun muassa työttömyyspäivärahojen ja toimeentulotuen perusosan tasokorotuksilla, todetaan raportista Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivulla.

Arviointijakson aikana myös takuueläke tuli voimaan, asumistuki uudistettiin ja työttömyysturvan sovitteluun tuli suojaosuus.

Asiantuntijoista koostuvan arviointiryhmän mukaan perusturva ei paranemisesta huolimatta kata kohtuullista minimikulutusta.

Yksinasuvan perusturva kattoi arviointiryhmän mukaan arviointijakoson lopussa 71 prosenttia kohtuullisesta minimikulutuksesta. Vuonna 2014 asumismenojen jälkeen kohtuulliseksi minimikulutukseksi määriteltiin yksinasuvalle 675 euroa kuukaudessa, eläkeläiselle 605 euroa.

Perusturvan riittävyyden kehitykseen vaikuttivat etuuksien lisäksi kulutustavaroiden hinnat ja vuokrat.

Asiasta lisää THL:n verkkosivulla.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*