TEMin valintakriteereihin kuului mm., miten hyvin malli tukee tulevaa maakuntamallia. (Kuva: Ville Miettinen)

Työ- ja elinkeinoministeriö on valinnut kolme maakunnallista ja kuusi kuntapohjaista aluetta työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisiin kokeiluihin.

Maakunnallisissa järjestäjä-tuottajamallin kokeiluissa keskeiset maakunnalliset toimijat ovat mukana luomassa työllisyyttä, yrittäjyyttä ja yritystoiminnan kehittämistä lisäävää toimintamallia. Maakunnalliset kokeilualueet ovat Pohjois-Karjala, Keski-Suomi ja Keski-Pohjanmaa.

Kuusi kokeilua toteutetaan maakuntaa pienemmällä alueella. Näissä kokeiluissa työvoima- ja yrityspalvelujen tuottamismallia kehitetään asiakaslähtöisemmäksi.

Kokeilualueet ovat:

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Satakunta: Pori ja Rauma

– Pohjois-Savo: Kuopio, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tuusniemi

– Pohjois-Pohjanmaa: Oulun kaupunkiseutu (Oulu, Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Tyrnävä)

– Lappi: Kemi, Tornio, Rovaniemi, Sodankylä, Kemijärvi

– Pirkanmaa: Tampereen kaupunkiseutu (Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala ja Vesilahti) sekä Sastamala ja Punkalaidun

– Varsinais-Suomi: Turun seutu (Turku, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo)

Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento pitää kokeilun aikaan saamista hyvänä asiana, vaikka sen sisällöstä ei täyttä selvyyttä vielä olekaan. Kuntaliitto on ollut sitä mieltä, että pitäisi voida kokeilla myös järjestämisvastuuta.

– Erityisen positiivista on, että mukaan tuli Tampereen kaupunkiseutu ja myös Turun seutu, Vuorento sanoo.

Tampereen työttömyysaste (17,5 %) on suurten kaupunkien korkein.

Pääkaupunkiseudun kuntien hakemukset käsitellään loppukesällä. Espoo, Kauniainen, Helsinki ja Vantaa valmistelevat yhteistä ratkaisua työllisyys-, elinkeino- ja kotouttamisasioiden hoitamiseksi.

TEMin tilastojen mukaan Uudellamaalla oli toukokuussa 92 957 työtöntä työnhakijaa. Pitkäaikaistyöttömiä oli 40 123, jossa luvussa on lisäystä vuoden takaiseen 7 621 (23,4 %). Pelkästään huhtikuusta toukokuuhun pitkäaikaistyöttömien määrä Uudellamaalla lisääntyi 1 417:llä.

– Erityisen tärkeää on, että pääkaupunkiseudun ratkaisussa otetaan huomioon suurten kaupunkien ja pääkaupunkiseudun erityistarpeet, Vuorento sanoo.

– Viimeistään siinä olisi mielestämme hyvä kokeilla mahdollisimman laajasti kaikkea työllisyys- ja yritystoimintaan liittyviä työllisyyspalvelujen uusia kokeiluja ja toimintamalleja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*