Hallituksessa valmistellaan uusia valtion talouden säästöpäätöksiä, kertoo Yle Uutiset.

Lisäsäästöjä valtion velkaantumisen pysäyttämiseksi tarvitaan kolmen miljardin euron edestä valtiovarainministeriön arvion mukaan.

Säästöpäätökset on tarkoitus tehdä maalikuun kehysriihessä.

Pääministeri Jyrki Kataisen, kok., mukaan tulossa on listoja kohteista, joista säästetään.

– Totta kai tulee. Joudumme tekemään menoleikkauksia ja veronkorotuksia, Katainen sanoi Ylelle.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Kimmo Sasi arvioi tulevaa keskustelua säästöistä erittäin hankalaksi.

– Äärimmäisen vaikea, poliittisesti epäsuosittu koska suuri osa päätöksistä tulisi voimaan neljä kuukautta ennen eduskuntavaaleja, mutta kyse on hallituksen talouspolitiikan uskottavuudesta, Sasi sanoi tv-haastattelussa.

– Tuloverotus on yksi mahdollisuus mutta sillä on kielteisiä talousvaikutuksia. Kulutusverotus on kaikkein helpoin, 800 miljoonaa saadaan pelkästään sillä että nostetaan arvonlisäveroa yhdellä prosenttiyksiköllä, Sasi arvioi.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi tv-uutisissa, että valtion talouden ”tällainen reikä” ei tullut yllätyksenä. Hän pitää hallituksen taloudenpitoa kauttaaltaan heikkona.

– Se lähti jo hallitusneuvotteluista liikkeelle, kun kestävyysvaje vastoin VM:n omaa arviota arvioitiin aivan liian pieneksi.

Valtio pyytää tilanteeseen asiantuntijoiden apua. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, kok., pitää ensi viikolla seminaarin ekonomistien kanssa, ja myös talousneuvosto on pyytänyt asiantuntijoiden apua.

– Olemme pyytäneet taloustutkijoita arvioimaan Suomen tilannetta ja sitä, mikä olisi paras tapa tehdä sopeutusta ilman, että talouskasvu ja työllisyys siitä kärsisivät, Katainen sanoi.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä