Valtiovarainministeriössä harkitaan väliaikaisen verokaton säätämistä kunnille sote-uudistuksen yhteydessä, uutisoi Yle, jonka uutisesta löytyvät myös laskelmat kuntien sote-menojen osuudesta niiden käyttötaloudessa.

Ylen haastattelema VM:n osastopäällikkö Terhi Järvikare ei puhu numeroista mutta toteaa kyseessä olevan suuren pudotuksen.

Kuntaliiton kuntatalousyksikön johtaja Ilari Soosalu totesi marraskuussa, että kunnat ovat rakentaneet talouttaan niin maltillisesti ja vastuullisesti, että tarvetta verokatolle e ole.

Kuntaliiton kuntatalousyksikön kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen käsitteli kunnille jäävien palvelujen rahoituslaskelmien hankaluutta aiemmin tällä viikolla blogikirjoituksessaan.

– Uudistuksessa jokaisesta yksittäisestä kunnasta vähenee kustannuksia suhteellisesti eri määrä, koska kunnat eroavat kustannuksiltaan muistakin syistä kuin asukasmäärästään johtuen, Lehtonen kirjoitti.

– Jos tuloja kuitenkin siirretään kunnista koko maan keskimääräisiin laskentoihin perustuen, kuntaan jäävien tehtävien kustannukset ja kuntaan jäävät tulot eivät täsmää yhdessäkään kunnassa. Jäljelle jäävien menojen ja tulojen eroa pienennetään uudella valtionosuusjärjestelmällä, mutta on todennäköistä että epäsuhtaa joudutaan paikkailemaan myös erilaisin siirtymäjärjestelyin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*