Työ- ja elinkeinoministeriöstä ei tullut ensimmäistäkään esitystä kuntien tehtävien vähentämisestä. (Kuva: Ville Miettinen)

Yleisradio on tiedustellut työ- ja elinkeinoministeriön työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäälliköltä Jari Gustafssonilta, miksi TEM ei tehnyt yhtään esitystä kuntien tehtävien vähentämiseksi, kun valtiovarainministeriö pyysi vuoden loppuun mennessä eri ministeriöistä esityksiä kuntien lakisääteisten tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta.

Gustafssonin mukaan se, että TEM ei tehnyt ensimmäistäkään esitystä, ei johdu siitä että ministeriö olisi kiertänyt säästövelvoitetta.

– Suurin osa meidän tehtävistä, joissa on myös kunnallista rahoitusta, tulevat harkittavaksi alue- ja maakuntahallintouudistuksessa, Gustafsson sanoo Ylelle.

– Tulemme siinä yhteydessä katsomaan maahanmuuttajien kotouttamiseen, työvoimapalveluihin ja alueiden kehittämiseen liittyvät tehtävät. Tässä prosessissa on ollut vähän asioita, jotka ovat koskettaneet meitä. Siitä tuo nolla johtuu.

Yle: Miltä tämä näyttää teidän mielestänne?

Jari Gustafsson: Ei tämä näytä yhtään miltään, koska nämä meidän asiat katsotaan toisessa prosessissa. Jos nyt yrität kysyä mitä jää, niin meillä on talous- ja velkaneuvontaan sekä kuluttajaturvallisuusvalvontaan liittyviä kysymyksiä. Molemmat ovat rahoituksellisesti pieniä ja valtiollistaminen on joko käynnissä tai toteutettu. Niistäkään ei voi silloin säästää.

Y: Julkisen talouden saaminen tasapainoon on yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista, mitä tämä kertoo teidän sitoutumisestanne tähän tavoitteeseen?

JG: Ei mitään. Kysymys on väärä, koska oikea kysymys ja vastaus kysymykseen, jota et esitä, on, että nämä ratkaistaan maakuntauudistuksessa, jota tehdään koko ajan. Meidän isot menoluokat, jotka koskevat kuntien tehtäviä ja rahoitusta, kuuluvat siihen prosessiin.

Y: Miksi teille on laskettu oma osuus tässä yhteydessä, jos teiltä ei odotettukaan mitään?

JG: Sitä pitää kysyä valtiovarainministeriöstä.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*