Seuraavat isot maailmancupin kilpailut on tarkoitus järjestää Kontiolahdella ensi vuoden syksyllä.
Kuva: Samuli Kuittinen

Huono onni koettelee Kontiolahden ampumahiihdon maailmancup-kisoja. Kisat joudutaan järjestämään ilman yleisöä jo toisen kerran tänä vuonna. 

Kisajärjestäjä Kontiolahden Urheilijat ilmoitti sulkevansa tapahtuman yleisöltä kun kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedotti tartunnoista Venäjän, Latvian, Moldovan, Romanian ja Ranskan joukkueissa. Kontiolahden kisajoukkueissa oli varmistettu perjantaihin mennessä 13 tartuntaa. 

Pohjois-Karjalan sote-kuntayhtymä Siun sote suositteli torstaina 26. marraskuuta yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien kieltämistä määräjaksi koko alueella. 

Kontiolahden kunnassa yleisökieltoa osattiin odottaa. Tapahtuman yleisömäärää oli rajattu etukäteen enintään 4500 katsojaan päivässä, kun tavallisesti vieraita on yli 10 000 päivässä. Suuria yleisötelttoja tai -kuljetuksia ei ollut tällä kertaa järjestetty. 

Lipunmyynnin perusteella kävijämäärä olisi jäänyt joka tapauksessa pieneksi. Torstaihin mennessä kisoihin oli myyty yhteensä noin 2000 lippua. 

Isku on taloudellisesti ja henkisesti paljon pienempi kuin viime keväänä, sanoo Kontiolahden kunnanjohtaja Jere Penttilä

– Maaliskuussa se oli dramaattisempi, isompi asia, koska silloin yleisöä odotettiin paljon. Kaisa Mäkäräinen oli vielä mukana ja korona oli uusi asia. 

Maaliskuussa Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin yleisökielto annettiin, kun portit olivat jo auki. Päätös vei järjestäjiltä 400 000–500 000 euron lipputulot.

– Toki sen jälkeen kun tilanne oli rauennut, alueella tehtiin paljon töitä ja kisat saatiin suunnilleen plus miinus nolla -tasolle, kiitos erityisten koronatukien, Penttilä sanoo.

Iso menetys koko alueen elinkeinoille 

Kaiken kaikkiaan ison urheilutapahtuman lässähtäminen on kunnalle suuri taloudellinen menetys. 

Juuri yleisön takia Kontiolahti ja sen lähialueet ovat halunneet järjestää suuria, kansainvälisiä urheilutapahtumia. 

– Tietysti joukkueet ja media, jotka ovat useita satoja ihmisiä, ovat tärkeitä meidän majoitustoiminnallemme ja elinkeinoelämällemme, mutta suurin lisäarvo tulee tietysti siitä isosta yleisömäärästä, Penttilä sanoo.

Yli 10 000 kisavierasta päivässä tietää alueelle useita miljoonia euroja. 

– Vaikka huippu-urheilu on hieno asia, niin kyllähän siinä paljon menetetään kun yleisö ei pääse paikalle. 

Kontiolahden kisoilla on suuri merkitys koko ympäröivälle alueelle. Normaalitilanteessa tapahtumat täyttävät paitsi kaikki Kontiolahden majoituspaikat, myös kaikki Joensuun hotellit ja mökit ja yksityismajoitukset. 

– MM-kisojen aikaan meillä oli majoittujia Kuopiossa ja Varkaudessa asti, Penttilä sanoo. 

Kunnanjohtaja ei usko, että koronavuoden vastoinkäymisillä on vaikutuksia kunnan tulevaisuuteen kisapaikkana. Seuraavat isot maailmancupin kilpailut on tarkoitus järjestää Kontiolahdella ensi vuoden syksyllä.

– Meillä on ollut huonoa tuuria ajoituksen suhteen. Korona on aina kiihtynyt täsmällisesti samaan aikaan, kun meidän kisat alkaa. Toivottavasti ollaan ensi syksynä erilaisessa tilanteessa, mutta kukapa sitä tietää. 

Epävarma tulevaisuus vaikeuttaa kisajärjestelyjen suunnittelua, mutta Kontiolahdella on totuttu toimimaan tarvittaessa nopeasti. Kun Venäjältä muutama vuosi sitten peruttiin ampumahiihdon maailmancupin kilpailut, Kontiolahti järjesti kisat parin kuukauden varoitusajalla. 

– Kisaorganisaatio on rutinoitunut, mutta tietysti aina olisi helpompaa, jos valmistelutyön pystyisi tekemään hyvissä ajoin. 

Moldovan ja Romanian joukkueet karanteenissa

Koronavirustartunnan saaneet ampumahiihtäjät eivät vaaranna kuntalaisten terveyttä, Penttilä sanoo. 

– Urheilijoiden pitäisi olla omassa kuplassaan. He majoittuvat Joensuun kaupungin hotelleissa, heillä on omat kuljetukset kisa-alueella, eivätkä he ole tekemisissä ulkopuolisten kanssa. 

Esimerkiksi kauppaan urheilijoilla ei ole asiaa. 

Sairastuneet kisaajat on määrätty eristyksiin ja heidän lähikontaktinsa on asetettu karanteeniin. Moldovan ja Romanian joukkueet on asetettu kokonaisuudessaan karanteeniin, muissa joukkueissa karanteeniin on joutunut yksittäisiä henkilöitä.

Pohjois-Karjalan maakuntakeskus Joensuun koronavirustilanne on kiihtymisvaiheessa. Myös Lieksassa on todettu viime päivien aikana muutamia uusia tartuntoja. Tapauksiin liittyy mahdollisia altistumisia ravintoloissa, joista kaikkia henkilöitä ei voida nimetä ja tavoittaa henkilökohtaisesti.

Kisojen tapahtumajohtaja Sami Leinonen kertoi Ylellä, että kisat järjestetään joka tapauksessa, oli yleisöä tai ei. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*