Tampereen kaupungilta kerrotaan, että tekoälyä voidaan käyttää muun muassa kaupunkisuunnittelussa ja hallinnon työskentelyn tehostamisessa.

Tampereen kaupunki on linjannut tekoälyn käytölle eettiset periaatteet, jotka ohjaavat tekoälyjärjestelmien käyttöä ja niihin liittyvän toiminnan suunnittelua, arviointia ja valvontaa.

Periaatteet ovat tarpeen, jotta kaupunki voi huomioida tekoälyn käyttöön liittyvät eettiset haasteet ja riskit. Tampere hyödyntää tekoälyä toiminnassaan yhä enemmän. Sitä voidaan käyttää muun muassa kaupunkisuunnittelussa ja hallinnon työskentelyn tehostamisessa.

Tekoälyn eettiset periaatteet on tehty kaupungin työryhmien, etiikkatyöpajojen ja kuntalaiskyselyn perusteella.

Eettiset periaatteet jakautuvat kymmeneen pääkohtaan, joita ovat: 1) Ihmiskeskeisyys, 2) Osallisuus, 3) Kestävyys, 4) Läpinäkyvyys, 5) Oikeudenmukaisuus, 6) Vastuutahot, 7) Yksityisyys, 8) Turvallisuus, 9) Ihmisen kontrolli ja 10) Vastuulliset kumppanit.

Tampereen kaupunki kertoo, että tekoälyyn liittyvää kehitystä ja keskustelua seurataan tiiviisti aiheen ympärille perustetun työryhmän johdolla. 

– Eettisten periaatteiden linjaaminen ei kuitenkaan tarkoita, että työ olisi valmis. Tekoälyyn liittyvää kehitystä tulee seurata kaiken aikaa ja meidän tulee kyetä reagoimaan mahdollisiin muutoksiin nopeallakin aikataululla, Tampereen kaupungilla eettisten periaatteiden linjaustyötä valmistellut suunnittelija Niko Juppi muistuttaa.

Tampereen kaupunki toteutti tekoälyn eettisten periaatteiden valmistelun yhteydessä kuntalaiskysely, jossa tamperelaisilla oli mahdollisuus vaikuttaa ja kommentoida. Kyselyyn vastasi 125 kuntalaista. Vastauksissa nousi esiin kuntalaisten innostus tekoälyä kohtaan, mutta myös huoli sen vaikutuksista niin arkeen kuin työelämään.

Tampereen kaupungin tekoälyn eettiset periaatteet seuraavat yhtenäistä linjaa kansallisten ja Eurooppaa koskevien tekoälyn säädösten kanssa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä