Ikäihmisten palveluissa tarvitaan hoitavia käsiä. Tampereella on suunnitelmissa hakea lisäresursseja hoitotyöhön Aasiasta. (Kuva: Seppo Haavisto)

Tampereen kaupunki on yhdessä Mehiläinen Oy:n omistaman Healtcare Staffing Solutions Oy:n kanssa käynnistämässä pilottihanketta, jonka tavoitteena on paikata työvoimapulaa ikäihmisten hoivapalveluissa työperäisen maahanmuuton avulla. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, niin ensimmäiset pääosin Filippiineiltä kotoisin olevat hoiva-avustajat saapuvat Tampereelle ensi kuussa. Kaupunginhallitus päättää pilottihankkeen kohtalosta tänään maanantaina.

-Tämä on yksi keino, jolla pyrimme ratkaisemaan työntekijäpulaa. Nyt kyse on 34 henkilön ryhmästä, jotka ovat parhaillaan jo koulutuksessa Hong Kongissa, asiaa valmistellut palvelujohtaja Mari Patronen kertoo.

36 kuukauden määräaikaisella työsopimuksella Suomeen saapuvat hoiva-avustajat suorittavat ennen työsuhdetta länsimaisen hoiva-avustajatutkinnon. Tulevat hoiva-avustajat ovat opiskelleet myös suomen kieltä. Koulutuksessa olevat henkilöt omaavat myös lähinnä Filippiineillä suoritettuja sairaanhoitaja- ja lähihoitajakoulutuksia. Henkilöt ovat myös työskennelleet alalla aiemmin.

Eläköityminen vie lähivuosina paljon hoitoalan ammattilaisia pois vuorolistoilta, ikäihmisiä on hoidettavana entistä enemmän ja huhtikuun alusta 2023 voimaan astuva hoitajamitoitus vaativat lisäresurssia hoitajapuolelle. 

Mainos-Olemme laskeneet, että yksin 0,7-hoitajamitoitukseen pääsemiseksi tulemme Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-alueella 529 työntekijää lisää nykytilanteeseen verrattuna. Sellaista määrää työntekijöitä ei noin vain löydy. Työperäinen maahanmuutto on yksi keino ratkaista ongelma. Myös digitalisaation ja teknologian kehittyminen on hyödynnettävä. Ja toivottavasti myös kansallisella tasolla näihin asioihin puututaan, Patronen toivoo.

Tampereella on tilanne tällä hetkellä se, ettei kaikkiin avoinna oleviin lähi- ja sairaanhoitajan tehtäviin löydy ainuttakaan hakijaa. Kun viime vuonna ilman hakijoita jäi lähihoitajarekrytoinneista 9 prosenttia, niin tänä vuonna neljän ensimmäisen kuukauden hakijat jäivät puuttumaan 21 prosentissa avoinna olevista paikoista. Sairaanhoitajien kohdalla vastaava luku on noussut 10 prosenttista peräti 38 prosenttiin!

-Koronallakin on varmasti vaikutusta, sillä sairaanhoitajia on paljon hoitamassa rokotuksia. Mutta kyllä tässä näkyy myös se, että meillä Tampereella on hieman matalampi palkkaus ympäröivään seutukuntaan verrattuna. Vaikka Tampere on iso kaupunki ja voi houkutella vakaalla työnantajamaineella, niin rahallakin on merkitystä. Se ei kuitenkaan ole työntekijöiden vika, että halutaan tehdä mieluisempia vuoroja hieman paremmalla palkalla, palvelujohtaja Mari Patronen painottaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*