Vuoreksen Isokuusen asuintaloista huomattava osa on tarkoitus rakentaa puusta.

–Puu on vaihtoehto nykyiselle monokulttuuriselle rakentamiselle. Se on energiatehokas rakennusmateriaali, ja puurakentaminen on myös kilpailukykyistä, sanoo Kimmo Järvinen, puurakentamisen tutkimusyrityksen FWR:n toimitusjohtaja.

FWR:n eli Finnish Wood Researchin perustivat alan yritykset vuonna 2009. Sen tavoitteena on edistää puurakentamista ja löytää siihen toimivia ratkaisuja.

–Usein sanotaan, että eihän kaikkea voi rakentaa puusta. Ei voikaan. Puurunkoiseen taloon kuuluu myös betonia ja lasia järkevästi käytettynä, selvittää Järvinen.

Jätkäsaari ja Isokuusi

Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana Suomessa on rakennettu kolmisenkymmentä puukerrostaloa. Suurimmaksi tulevaksi puukerrostaloalueeksi on reilun viikon välein julistettu sekä Helsingin Jätkäsaari että Tampereen Isokuusi.

Jätkäsaareen suunnitellaan korkeita toimisto-, hotelli- ja liikerakennuksia sekä asuntoja noin 500 hengelle. Vuoreksen Isokuuseen taas suunnitellaan noin 1 650 asuntoa, joista noin 500–700 tulisi puurakenteisiin taloihin.

Kaikkiaan Isokuuseen on tulossa kodit yli 3 000 asukkaalle, joista noin puolet asuisi puutaloissa. Alueen asemakaavoja ryhdytään laatimaan ensi vuonna.

Tavoitteena ekokaupunki

Vuoresta on suunniteltu jo 2000-luvun alusta lähtien. Siitä on tarkoitus tulla noin 13 000 asukkaan kaupunginosa Tampereen keskustan eteläpuolelle, Hervannan lähistölle.

Suuri osa Vuoreksesta on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta ensimmäiset asunnot ovat jo valmistuneet ja ensimmäiset parisataa asukasta muuttaneet niihin.

Bussilinja Vuorekseen kulkee nyt Hervannan kautta, suora reitti keskikaupungille avataan myöhemmin. Kaupunkisuunnittelun tavoitteena on tehdä Vuoreksesta ekokaupunginosa, jossa palvelut ovat kävelymatkan päässä ja ihminen voi sujuvasti elää elämänsä ilman autoa.

Osa Vuoreksesta esitellään ensi kesän asuntomessuilla. Isokuusen puutaloalue sijaitsee asuntomessualueen pohjoispuolella.

(KL / STT / Elina Korkee)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*