Ohjelmointivirhe tikkasi kumoon Espoon ompelukonehankinnan markkinaoikeudessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Sähköisen tarjouslomakkeen piilevä virhe esti tarjouspyynnön jättämisen ajoissa ja tämän seurauksena markkinaoikeus kumosi Espoon ompelukonehankinnan. Kyse oli vuonna 2019 toteutetusta hankinnasta, jossa yksi yritys ei saanut ajoissa jätettyä sähköistä tarjouslomaketta Tarjouspalvelu.fi-portaalin kautta.

Ompelukoneiden hankintaa, huoltoa ja korjausta koskevaa tarjousta jättämässä ollut valittaja ei saanut lähetettyä tarjousta eteenpäin, kun tarjouspyynnön ja sähköisen tarjouslomakkeen sisältö ei vastannut toisiaan. Ohjelmointivirheen seurauksena portaalissa oli vaadittu vastaamista yhteensä 186 alakohtaan, joita ei itse tarjouspyynnöstä ilmennyt.

Valittaja oli yhteydessä portaalista vastaavan Cloudia Oy:n asiakastukeen, josta kerrottiin hankintayksikön tehneen virheen ohjelmoinnissa. Kolmeen kysymyssarjaan sisältyneen yhteensä 25 kyllä/ei-vastauksen sijaan lomakkeella oli tullut luoda kyseiset kolme kysymyssarjaa useita kertoja uudelleen siten, että vastattavia kohtia on ollut yhteensä 211. Ja kaikkiin näihin kohtiin yritys ei ennättänyt ajoissa vastata, kun tarjouksen jättöaikaa oli jäljellä enää 20 minuuttia.

Espoon kaupungin taholta tuotiin esiin, että tarjoaja on vastuussa tarjouksensa jättämisestä määräajassa. Aikaa tarjouksen jättämiseen oli ollut runsaasti ja viisi tarjoajaa oli jättänyt tarjouksensa oikea-aikaisesti.

Markkinaoikeus kuitenkin katsoi, että sähköisen tarjouslomakkeen eroavuus tarjouspyynnöstä on ollut sellainen yllättävä seikka, johon tarjoajien ei ole voinut kohtuudella edellyttää voivan varautua tarjousta valmistellessaan. Tästä johtuen yritys ei ole voinut jättää tarjoustaan ajoissa.

Markkinaoikeus kumosi Espoon kaupungin sivistystoimen johtajan lokakuussa 2019 tekemän hankintapäätöksen ja kielsi kaupunkia 30 000 euron sakon uhalla laittamasta hankintasopimuksia täytäntöön. Lisäksi kaupunki joutuu korvaamaan 8000 euron oikeudenkäyntikulut vastapuolelle.

Ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta, mikäli se myöntää valitusluvan.

 

MainosRatkaisu kokonaisuudessaan

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*