Kittilän kuntatalous on kohtuullisen hyvällä mallilla, mutta paljon muuta petrattavaa tarkastuslautakunta löysi tuoreessa tarkastuskertomuksessaan. (Kuva: PIXABAY)

Kittilän kunnan tarkastuslautakunnan uunituore tarkastuskertomus vuodelta 2017 nostaa esiin useita ongelmakohtia hallinnossa. Kunnalta puuttuu yhä kuntastrategia, valtuuston päätösten säännöllinen laillisuusvalvonta on järjestämättä ja ongelmia on kertomuksen perusteella myös hankintojen toteuttamisessa.

-Sisäiseen valvontaan liittyen on aiheellista nostaa esille muutamat puutteet hankintamenettelyissä, vaikka kyse ei ole suurista euromääristä. Esimerkiksi kuntastrategian valmistelua koskevan palvelun hankinnassa on unohtunut kaikki hyvän hankinnan periaatteet (kilpailuttaminen, tarjouspyyntö, tarjous, päätös ja sen seuranta). Myös lakipalveluiden kilpailuttamisessa oli puutteita, tarkastuskertomuksessa todetaan.

Tarkastuskertomuksessa todetaan neljä vuotta jatkuneiden vanhojen asioiden pöyhimisen syöneen hallinnon voimavaroja. Myös asiakirjahallinnossa on parannettavaa.

Totuuden nimissä on kuitenkin mainittava, että suurista hallintopuolen ongelmista huolimatta Kittilän kunnan kehitys on viime vuosina ollut moniin muihin Lapin kuntiin verrattuna plus-merkkistä. Tämän oli noteerannut myös tarkastuslautakunta kunnan hallintoa syynätessään. Talouden tasapainottamiseen ei ole tarvetta ja vuosikate on viimeiset kolme vuotta ollut riittävä sekä investointeihin, että poistoihin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*