Vielä Loviisan asuntomessuilla Jukkatalo Oy esitteli mallistoaan, mutta muutamia viikkoja myöhemmin yrityksen taival päättyi. (Kuva: Jukkatalo)

Reilun 1600 asukkaan Pyhännällä otettiin maanantaina vastaan todellinen shokkiuutinen. Vuodesta 1968 paikkakunnalla toiminut Jukkatalo Oy oli hakeutunut konkurssiin. Konkurssiuutinen tiesi sitä, että yli 200 työntekijää menettää työpaikkansa.

-Tätä päivää ei olisi toivonut näkevänsä. Jukkatalojen konkurssilla on iso merkitys meille Pyhännällä, mutta myös naapurikuntiin, sillä osa työntekijöistä on pendelöinyt tänne naapurikunnista. 25 prosenttia työntekijöistä on Pyhännän ulkopuolelta, Pyhännän kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen toteaa.

-Meillä on täällä nyt huippuammattilaisia jäämässä työttömäksi ja toivotaan, että toiminnalle löytyy tänne hyvä jatkaja, Mäkeläinen toivoo.

Suurin – muttei ainoa

Väkilukuun suhteutettuna Pyhäntä on ollut viime vuosina Suomen teollistunein kunta. Pienen kunnan työpaikoista peräti 65 prosenttia on teollisuudessa. Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Kainuun rajamailla sijaitseva kunta on kerännyt vuosikymmenten saatossa työpaikka-arsenaalin, jota voidaan kadehtia Pohjanmaata myöten, muusta maasta puhumattakaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Uusia yrityksiä syntyy jatkossakin. Meillä on täällä yhä talonrakennuspuolelta esimerkiksi LappWall ja Salvos. Meillä on vahvasti kehittyvä elintarviketeollisuus ja Suomen suurin tuulipuisto Piiparinmäki, jonka voimaloista 32 on meidän kunnan alueella, esittelee Ismo Mäkeläinen alueen elinvoimaa.

Notkahdus verotuloissa

Joka tapauksessa pienen kunnan suurimman yrityksen konkurssi aiheuttaa yskähtelyä ainakin kunnan verotuloissa. Vaarana on myös lupaavasti kehittyneen kunnan väkiluvun suuntautuminen laskuun, jos jatkajaa talotehtaalle ei löydy ja perheet muuttavat töiden perässä muualle.

Viime vuonna Jukkatalo Oy työllisti 234 henkilöä ja keräsi 95 miljoonan euron liikevaihdon. Se oli kunnan selvästi suurin työnantaja.

-Jos kaikki jäävät työttömiksi, niin muutaman sadan tuhannen euron lovi tulee ensi vuonna kunnan verotuloihin. Onneksi kuntatalous on hyvässä kunnossa, kunnanjohtaja pohdiskelee.

Vaikka rakennusalalta on viime aikoina kantautunut huolestuttavia uutisia, niin Pyhännällä ei ole heitetty kirvestä kaivoon. Eikä kaivoon ole päätynyt naulapyssyt ja vatupassitkaan.

-Aina kun joku ovi sulkeutuu, niin joku toinen avautuu. Paras lääke houkutella uusia yrityksiä paikkakunnalle on pitää teollisuuden tarvitsema infra kunnossa, järjestää kuntalaisille hyvät peruspalvelut ja tehdä tiivistä paikkakunnan yritysten kanssa. Siihen me on täällä Pyhännällä panostettu ja sillä me pärjäämme tälläkin kertaa, toteaa kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ikävä todella ikävä asia, Jukka Talo perustettiin tänne 55-vuotta sitten , työllisti paljon Ulkopaikkakuntalaisia myös .

    Toivottavasti ajan kuluessa , Talotehdas herää jälleen eloon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*