Kuva: Kirsi Riipinen
Team Finlandin Juha Markkanen kiertää kuntia yrityksiä maailmalle rohkaisemassa.

– Kuntien elinkeinoväki, olkaa rohkeasti yhteydessä maakunnallisiin Team Finland -vientiverkostoon, jotta vältytään päällekkäiseltä työltä. Paikallisille yrityksille kannattaa kertoa Team Finlandin vienninedistämisverkostosta ja rohkaista maailmalle.

Näin voisi kiteyttää Juha Markkasen, ulkoministeriön johtavan asiantuntijan ja Team Finland -vientitiimin kauppasuurlähettilään, terveiset.

Hän on kiertänyt pitkin Suomea herättelemässä yrityksiä rohkeampaan kasvuun ja ulkomaille menoon. Maakuntien roadshow´t ovat ulkoministeriön, Business Finlandin, Finnveran ja ELY-keskusten yhdessä järjestämiä tilaisuuksia, joissa yritykset saavat tietoa julkisesta tuesta maailman valloitukseensa. Mukana tilaisuuksissa ovat myös Suomen Yrittäjät ja kauppakamarit.

Markkanen on käynyt tänä syksynä puhumassa Kuopiossa ja Porvoossa, seuraavina ovat vuorossa Seinäjoki, Lappeenranta ja Mikkeli. Kierroksia tehdään jo kolmatta vuotta, ja niiden aikana Suomi on käyty läpi ristiin rastiin.

Kiertueen aikana Markkanen on huomannut, että tieto valtiovallan tuesta on vajavaista. Monelle pienelle ja keskisuurelle yritykselle tulee uutisena tieto, että Suomella on ulkomailla 90 edustuston verkosto yritysten tukena.

–  Edustustoja pidetään yleisesti ainoastaan paikkoina, jotka auttavat passinsa hukanneita suomalaisia. Todellisuudessa suurlähettiläs voi järjestää vaikka minimessut suurlähetystössä viennin edistämistä varten tai auttaa sertifiointi- tai tullaushaasteissa. Tai vaikka järjestää yritykselle verkostoitumislounaan. Ja tämä apu on yrityksille ilmaista.

Maakuntakierrosten aikana Markkanen on tavannut myös kuntien edustajia. Hän toivoo, että kunnat ja valtio tekisivät nykyistä tiiviimpää yhteistyötä ja pyrkisivät pois siiloistaan.

Päällekkäisen työn riski koskee erityisesti suurimpia kaupunkeja, joissa on omat isot elinkeino-osastonsa ja yrityskoordinaattorinsa. Maakuntatason ja kuntien välinen tietojen vaihto voisi olla nykyistä aktiivisempaa.

– Voisimme täydentää toisiamme nykyistä paljon tehokkaammin. On hienoa, kun kuntapäättäjät panevat itsensä likoon vaikka omilla vientimatkoillaan. Meiltä saisi kuitenkin niitäkin varten hyödyllistä tietoa.

Markkanen on ennen nykyistä tehtäväänsä ollut töissä suurlähetystöissä neljässä eri maassa ja auttanut satoja suomalaisia yrityksiä etenemään.

– Suomessa on loistavia ja innovatiivisia yrityksiä, mutta monilla on haasteista kansainvälisessä bisnesosaamisessa. Rohkeuttakin voisi olla enemmän.

Markkanen toivoo, että kunnat vinkkaisivat paikallisille yrityksille Team Finland -verkostosta, josta saa lisää tietoa esimerkiksi ELY-keskuksesta.

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*