Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen, sd., asuntomessualueella.

Asuntomessujen järjestäminen on kaupungeille valtava urakka. Nyt on Porin vuoro näyttää parastaan. Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo, että jos kaikki menot lasketaan yhteen, messuihin uppoaa miljoonia euroja.

– Mutta ne maksavat itsensä takaisin välittöminä ja välilisinä vaikutuksina.

Vierailijoiden tulva asuntomessuille kestää kuukauden, ja niin kävijöiden kuin näytteille asettajien pitää majoittua, syödä ja käyttää erilaisia palveluja. Myös messuista saatavalla imagolla on merkitystä. Pori on messujen takia paljon esillä.

Asuntomessuilla korostetaan vuodesta toiseen suomalaisen luonnon kauneutta ja ekologisuutta. Ekologisuus oli vahvasti esillä jo kymmenen vuotta sitten Vaasassa, kun messualueelle rakennettiin matalalämpöverkko ja lämpö ryhdyttiin johtamaan merenpohjasta.

Lämpöpumppujenkin sähkö tuotetaan alueella bioenergialla, sillä energialähteenä käytetään vanhan kaatopaikan metaania. Messualue on lähes energiaomavarainen.

Porissa korostetaan alueen ekologista tehokasta kaavoitusta ja liikkumisen tulevaisuutta: kaikki on niin lähellä, että ilman autoa pärjää mainiosti. Alueen yhteisöllisyys tarkoittaa muun muassa sitä, että kaikkea ei tarvitse omistaa. Jo rakentamisen vaiheessa rakentajat lainasivat työkoneita toisiltaan, sillä tilaa rakentamiselle oli niukasti: mitä vähemmän koneita, sen parempi.

Porin asuntomessut avataan perjantaina.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

TEKSTI: KIRSI RIIPINEN

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä