Suvilahden aurinkovoimala Helsingissä valmistui maaliskuussa. (Kuva: Helen)

Helen rakentaa Helsingin Kivikkoon hiihtohallin katolle lähes 3 000 aurinkopaneelia, jotka täyttävät noin hehtaarin alueen.

Voimala on kaksi kertaa niin suuri kuin Helenin vasta valmistunut Suvilahden aurinkovoimala, joka oli valmistuessaan Suomen suurin.

Kivikon aurinkovoimalan teho tulee olemaan yli 800 kW; Suvilahden teho on 340 kW.

Kivikon aurinkovoimalan vuosituotanto yltää lähes 800 megawattituntiin. Se vastaa lähes neljänsadan kerrostalokaksion vuosikulutusta. Voimala valmistuu tuotantokäyttöön syksyllä 2015.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Kuten Suvilahden aurinkovoimalassa, myös Kivikossa kaupunkilaiset voivat ostaa nimikkopaneeleja, joiden tuottama sähkö hyvitetään sähkölaskussa.

– Aurinkovoimalla on selvästi kysyntää. Nimikkopaneeli-konseptilla kuka tahansa voi ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi ilman suurta alkuinvestointia. Me jatkamme investointeja aurinkoenergiaan kysynnän mukaan. Kolmannen voimalan suunnittelu on jo käynnistetty ja asiakkaamme päättävät, kuinka pian se rakennetaan. Kivikon varaukset ja myynti vaikuttavat siis seuraavaan investointiimme, kertoo Atte Kallio Helenistä.

Myös Haminaan hehtaarin voimala

Toukokuun alussa Kymen Sanomat uutisoi, että Suomen Voima Oy rakentaa Haminaan Mäkelänkankaan tuulipuistoon hehtaarin suuruisen aurinkovoimalan.

– Nykyisellään maa on hyödyntämättä, aurinkopaneelit sijoitettaisiin myllyjen alle. Yleensä kun tuulee, aurinko ei välttämättä niinkään tuota energiaa. Auringon paahtaessa taas myllyt eivät jauha energiaa, kuvailee Haminan Sähkön toimitusjohtaja Timo Toikka Kymen Sanomissa.

Hehtaarin pinta-alalla saavutettaisiin megawatin teho.

Haminan aurinkovoimalan rakennustyöt pyritään käynnistämään vielä tulevana kesänä.

Lue myös:

Taloussanomat: Haminaan tulossa aurinkovoimala – kannattavaa tai ei

Motiva: Etelä-Kymenlaakson kunnille uutta tietoa uusiutuvasta energiasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*