Havainnekuva Pyhäjolle tulossa olevasta Fennovoiman Hanhikivi-ydinvoimalaitoksesta.

Välimiesoikeus on ratkaissut Voimaosakeyhtiö SF:n ja Keskon tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelut Oy:n välisen kiistan Rosatom-ydinvoimahankkeen jatkorahoituksesta Keskon kiinteistöyhtiön hyväksi. Oikeous päätti, että yhtiöllä oli oikeus irrottautua ydinvoimalan jatkorahoituksesta.

Ratkaisu tarkoittaa jopa satojen miljoonien lisävastuiden lankeamista muille omistajille, sanoo Helsingin valtuutettu, kansanedustaja Emma Kari, vihr. Voimaosakeyhtiö SF:n omistajien joukossa on runsaasti kuntasektoria edustavia tahoja.

Helsinki on mukana Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa osittain omistamansa Vantaan energian kautta. Voimaosakeyhtiö SF omistaa Fennovoimasta 66 prosenttia. Loput omistaa venäläinen Rosatom tytäryhtiönsä kautta.

Kari vaatii Helsinkiä toimiin irrottautuakseen omistusosuudesta Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeesta.

– Fennovoima-hanke on kärsinyt jatkuvista kompasteluista. Samaan aikaan uusiutuvan energian hinta on jatkanut ripeää laskuaan. Helsingin energiapolitiikassa on tehty täyskäännös ja suunta on nyt kivihiilestä ja ydinvoimasta kohti energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa. Viimeistään nyt pitäisi kaikille olla selvää, että Fennovoimasta ei tule koskaan tuottavaa investointia, Kari perustelee.

Hän vaatii, että Helsinki käynnistää pikaisen selvitystyön, jossa Fennovoiman rahoituspohja ja taloudelliset mahdollisuudet selvitetään.

Vihreät ovat jo aiemmin vaatineet, että Helsinki irrottautuu Fennovoimasta.

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@aucuparia.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*