Haittaohjelma on saastuttanut kymmeniä Lahden kaupungin koneita. (Kuva: Pixbay)

Koneita saastuttanut ja tietojärjestelmien toimintaa sotkenut haittaohjelma vaikeuttaa jo toista päivää Lahden kaupungin verkkotoimintoja ja estää muun muassa terveysasemien ja hammashoitoloiden täysipainoisen vastaanottotoiminnan.

Verkkoa saastuttaa virtuaalivaluuttaa louhiva haittaohjelma Provincia Oy:n palvelinympäristössä. Provincia tuottaa ICT-palveluita Päijät-Hämeen kunnille, kuntakonserniyhtiöille sekä kuntayhtymille.

Louhintaohjelma kuormittaa ja hidastaa työasemia, palvelimia sekä tietoverkkoa. Saastuneita koneita on Lahden verkossa kymmeniä.

”Haittaohjelman aiheuttamien häiriöiden vuoksi ajantasaiset potilaskertomuksen tiedot eivät ole näkyneet, laboratoriovastauksia tai röntgenkuvia ei ole saatu, eivätkä sähköiset reseptit ole toimineet”, Lahden kaupunki tiedotti torstaina.

MainosLisäksi tilanne on viivästyttänyt täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen sekä muiden sosiaalihuollon maksujen suorittamista torstaina ja perjantaina.

Haittaohjelman leviäminen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmiin ja muualle yhtymään sekä sovellustoimittajille on estetty katkaisemalla kaikki tietoliikenneyhteydet Lahden kaupungin verkkoon, sillä vuotoriski on edelleen mahdollinen. Yhteyksien katkaiseminen estää kaupungin verkon alueella olevista hyvinvointiyhtymän toimipisteissä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmien käyttämisen.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän perjantaina iltapäivällä julkaiseman tiedotteen mukaan saastuneiden laitteiden koneiden joukossa on laitteita, joihin on tehty viimeisimmät tietoturvapäivitykset. Haittaohjelmaa analysoivat useat tietoturvayhtiöt, eikä sen leviämistapa ole toistaiseksi tiedossa. Haittaohjelman poisto vaatii saastuneen koneen uudelleenasennuksen.

Ongelma on vaikuttanut myös kaupungin sähköpostiliikenteeseen, ja perjantaina iltapäivällä Lahden kaupunginkirjaston sähköinen palvelu oli edelleen jumissa.

Toimintojen normalisoitumisen ajankohdasta ei perjantaina iltapäivällä ollut arviota.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*