Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston havainnekuva tulevasta Vartiosaaresta.

Helsingin valtuusto päätti äänin 44−40 hyväksyä kiistellyn kaavan, jolla Vartiosaareen voidaan rakentaa asunnot 7 000 asukkaalle.

Vartiosaaressa on nykyisin vanha huvilayhdyskunta ja paljon luonnontilaista aluetta. Virkistyskäyttöä on kuitenkin rajoittanut se, että alueelle on ollut vaikea päästä ilman omaa venettä.

Vartiosaareen on kuitenkin tulossa raitiotieyhteys. Rakentamisen puolustajat pitävät sitä perusteluna rakentamiselle, vastustajat taas katsovat, että raitiotie tekisi alueesta helposti saavutettavan ainutkertaisen virkistysalueen.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava, kok., huomautti, että Vartiosaari vastaa Helsingin koko vuoden asuntotuotantoa.

Museovirasto esitti koko Vartiosaaren suojelemista rakennusperintölailla, mutta Uudenmaan Ely-keskus ei suojelupäätöstä tehnyt. Perustelkuksi se esitti, että suojeleminen voi tapahtua maankäyttö- ja rakennuslain säännöksin.

ELY-keskuksen saamissa lausunnoista sekä kannatetaan että vastustetaan esitystä. Lähes kaikissa yhdistysten, kiinteistön omistajien ja haltijoiden antamissa lausunnoissa tuodaan esille kriittisyys Vartiosaaren tulevasta maankäytöstä, Ely kertoi päätöksensä yhteydessä.

Museoviraston mukaan Vartiosaari on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, jossa luonto, saaristomaisema ja monimuotoinen merellinen huvilakulttuuri yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla.

Helsingin valtuustossa Vartiosaaren rakentamista kannattivat kokoomus, Sdp, Keskusta sekä osa perussuomalaisista.

Kaavan palauttamista uudelleen valmisteltavaksi kannattivat vihreät, vasemmistoliitto, Rkp, kristillisdemokraatit, osa perussuomalaisista sekä sekä Skp:n ja Helsinki-listojen ainoa edustaja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eiköhän noita paikkoja löydy muualtakin, mutta jos on pakko joku saari raiskata, niin mielluumin Villinki. Sinnekin varmasti saadaan raiteet vedettyä spåralle tai ainakin silta. Ja sinne saattaa mahtua jopa enemmän asukkaita, kuin Vartiosaareen. Ainakin pinta-alaa käsittääkseni on enemmän.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä