Viime kesänä itseohjautuva robottibussi kulki Helsingin kaduilla SOHJOA-hankkeessa. (Kuva: Harri Santamala, Metropolia)

Helsinki on valittu mukaan kansainväliseen hankkeeseen, jossa suurkaupungit valmistautuvat robottiautojen käyttöönottoon ja pyrkivät parantamaan asukkaiden elämänlaatua ja ratkaisemaan sosiaalisia haasteita älyliikenneratkaisujen avulla.

Hankkeen ovat käynnistäneet yhdysvaltalaiset Bloomberg Philanthropies -järjestö ja Aspen Institute -tutkimuslaitos. Helsingin lisäksi osanottajakaupunkeja ovat Lontoo ja Pariisi Euroopassa, Austin, Los Angeles, Nashville ja Washington DC Yhdysvalloista sekä Sao Paulo, Buenos Aires ja Tel Aviv.

Hanke auttaa Helsinkiä ennakoimaan robottiautojen vaikutuksia liikenteeseen, ympäristöön ja sosiaalisiin ongelmiin. Hankkeessa saatetaan yhteen eri alojen toimijoita osallistujakaupungeista ja autetaan näin kaupunkeja valmistautumaan älyliikenteen kehitykseen. Tavoitteena on luoda suosituksia ja työkaluja, jotka hyödyttävät muitakin kaupunkeja älyliikenteen mahdollisuuksien hyödyntämisessä.

New Yorkin pormestarti Michael R. Bloomberg kertoi valinnasta maanantaina. Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen mukaan valinnassa painoi vahva kokemus älyliikennehankkeista.

– Suomen lainsäädäntö antaa paljon mahdollisuuksia liikenteen automaation kehittämiselle, mikä tuo meille kansainvälistä kilpailuetua. Kun mukana on maailmanluokan toimijoita, verkostoitumismahdollisuuksia avautuu varmasti älyliikennettä laajemminkin. Samalla Helsinki ja Suomi saavat näkyvyyttä ja tilaisuuden profiloitua älyliikenteen globaalina edelläkävijänä, Pajunen sanoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Älyliikennepilotteja tultaneen näkemään niin Helsingin kantakaupungin tuntumaan rakennettavilla uusilla asuinalueilla kuin tiivistettävillä vanhoilla asuinalueilla.

Helsingin painopisteitä on avoimen datan ja reaaliaikaisen liikennetiedon hyödyntäminen, josta on jo saatu hyviä kokemuksia.

Hankkeen esivalmisteluvaiheeseen ovat Helsingin kaupungin lisäksi osallistuneet liikenne- ja viestintäministeriö, Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä ja Smart & Clean -säätiö. Yhteistyöverkosto laajenee hankkeen käynnistyessä.

Hankkeen taustavoimista Bloomberg Philanthropies on New Yorkin pormestarina 2002 – 2013 toimineen Michael R. Bloombergin järjestö, joka edistää ympäristö-, kansanterveys-, opetus-, ja kulttuurialaa sekä julkishallinnon uudistamista muun muassa avustuksia jakamalla. The Aspen Institute on puolueeton ajatushautomo ja tutkimuslaitos, joka keskittyy johtajuuden kehittämiseen ja yhteiskuntapolitiikkaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*