Projektipäällikkö Kristiina Nurmenniemi (2. vasemmalta) oli vastaanottamassa Iin projektin palkintoa Brysselissä. (Kuva: Euroopan unioni)

Iiläinen projekti Innovatiiviset vähähiiliset palvelut on voittanut Euroopan komission RegioStars 2017 -kilpailun ilmastonmuutos-kategorian. Palkinto jaettiin tiistaina Brysselissä.

RegioStars-kilpailussa nostetaan esiin innovatiivisia aluekehittämisen hankkeita, joista voitaisiin saada inspiraatiota myös muualla EU:ssa. Iin hanke valittiin voittajaksi kilpailun EU:n energiaunioni-hankkeen tavoitteita edistävänä ja ilmastonmuutosta hillitsevänä toimintana. Hankkeessa poikkeuksellista on luovien alojen ja elinkeinoelämän yhteistyö.

Iin kunnan tavoitteena on 80 prosentin hiilidioksidipäästövähennys vuoteen 2020 mennessä.Tämä on jopa 30 vuotta EU:n ilmastotavoitetta ripeämpi. Ilmastotyötä on tehty systemaattisesti kunnan toiminnoissa ja EU-osarahoitetun hankkeen myötä toimintaan on saatu mukaan myös alueen yrityksiä ja kuntalaisia.

Ii päihitti finaalissa Pariisin, Torinon ja Tallinnan. Kunnanjohtaja Ari Alatossava kuvaileekin kunnan päässeen ”Mestarien liigaan”.

– Jo pääsy reilun sadan projektin joukosta neljän joukkoon oli hieno juttu. Voi ehkä sanoa, että tämä meni vähän yli odotusten, Brysselin lentokentältä tavoitettu Alatossava sanoo Kuntalehdelle.

Ennen palkintojenjakoa kilpailun tuomari oli muistuttanut, että ilmastotyö on muutakin kuin teknisiä ratkaisuja. Alatossava uskoo juuri sosiaalisten ulottuvuuksien painottaminen tänä vuonna ratkaisi palkinnon Iin projektille.

– Projektissamme on myös sosiaalisia ulottuvuuksia. Painotetaan osallistuista ja vaikuttamista, otetaan kuntalaiset laajalla kirjolla mukaan.

Iin malli monistettavissa pieniin kuntiin

Projektipäällikkö Kristiina Nurmenniemen mukaan kehittämistyössä on hyödynnetty luovien alojen osaamista ja palvelumuotoilun menetelmiä ihmisten kokemusten, arjen ja käyttäjätiedon keräämisessä.

Kuntalaiset ovat kehittäneet mm. sähköisiä asiointipalveluita, joukkoliikennettä, kuntakeskuksen kaavoitusta sekä yritysten Paikallista -ympäristölupauksen käyttöönottoa erilaisten kokeilujen, kilpailujen ja työpajojen avulla.

– Taka-alalla on muutosmalli, joka koostuu kolmesta osatekijästä: visiosta, ihmisistä ja vertailukohteista. Kun kaikki palaset saadaan kohdalleen, alkaa asia edetä, Nurmenniemi sanoo Iin tiedotteessa.

Palkitun Innovatiiviset vähähiiliset palvelut -projektin toteuttavat yhteistyössä Iin Micropolis Oy ja PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry.

PROTON toiminnanjohtajan Johannes Helaman mukaan Iissä ratkotaan globaalia ongelmaa tavalla, joka voidaan monistaa mihin tahansa pieneen kuntaan.

– Edustamme kokomme puolesta valtaosaa Euroopan kunnista. Pärjäsimme kilpailussa luultavasti osittain myös siks. Olemme onnistuneet edistämään toimintakulttuurin muutosta. Iiläiset ovat innostuneet uusista toimintamalleista ja pilotteja tullaan jatkamaan edelleen, Helama sanoo.

Klikkaa kuvaa katsoaksesi video Iin projektista.

Päästöt vähenevät, säästöt kasvavat

Alatossavan mukaan ulkopuolisen antama tunnustus pitkään jatkuneesta työstä antaa lisää potkua jatkaa kovaa työtä ja viedä asioita eteenpäin.

– Tämä ei suinkaan tarkoita että asia olisi hoidossa. Antaa rohkaisua ja uskoa siihen että ollaan tehty aikoinaan oikeita ratkaisuja.

Vahvan ilmastotyön juuret ovat viime vuosikymmenellä koetussa elektroniikkateollisuuden hiipumisessa. Kun mikroelektroniikka ei vetänytkään, Iissä alettiin miettiä uusia mahdollisuuksia, ja niitä löytyi tuuliturbiinien valmistamisesta.

– Uusiutuvaan energian tuotantoon suhtauduttiin myönteisesti myös kaavaprosesseissa. Kaavoista ei tullut yhtään valitusta, Alatossava muistelee.

Ii aloi pohtia miten uusiutuvaa energiaa voisi edistää. Mallia haettiin myös Ruotsista.

– Ensimmäisiä päätöksiä tehtiin 2010-12. Oli näkemys, että paljon on parannettavaa ja tehostettavaa, olipa kyse kiinteistöistä, jotka ovat iso tekijä ja joissa on mahdollisuus saada säästöjä, tai liikenteestä ja kuljetuksesta. Ajatuksena oli, että ympäristötyöllä saadaan säästöjä.

– Kun päästöt vähenee, säästöt lisääntyy.

Jatkuva mittaaminen olennaista

Cleantechiin sijoittaminen maksaa itsensä takaisin keskimäärin viidessä vuodessa, Alatossava sanoo. Esimerkiksi öljylämmityksen käyttämistä hän pitää silkkana rahan hukkaan heittämisenä.

– Kunnan kannattaa miettiä omia, puhtaita ratkaisuja.

Olennaista Iin menestystarinassa on ollut jatkuva mittaaminen ja seuraaminen.

– On mitattu paljon, jotta tiedetään mitä saadaan aikaiseksi ja missä mennään. Esimerkiksi HINKU-foorumi on hyvä tausta tällaiseen, sieltä saa vertailutietoa ja ulkopuolisten tahojen, kuten Suomen ympäristökeskuksen tuottamaa tietoa.

Alatossava on kiitollinen myös iiläisten kuntapoliitikkojen luottamuksesta, joka on mahdollistanut kehityksen omalta osaltaan.

– Ja iso kiitos myös ihmisille jotka ovat tehneet käytännön tekoja. On kertynyt paljon osaamista.

Aiheesta aiemmin:

Ii loistaa energiatehokkuudella

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*