Ilmastonmuutoksen ennustetaan lisäävän tulvia.
Kuva: Juha Järvelä

Rakentaminen vaikuttaa tulviin jopa ilmastonmuutostakin enemmän, arvioivat Aalto-yliopiston tutkijat.

Yliopistossa tutkitaan menetelmiä, joilla luonnonmukaista vedenkiertoa voidaan edistää kaupunkialueilla. Tutkimusta tehdään yhteistyössä kaupunkien, suunnittelijoiden, viranomaisten ja yritysten kanssa.

Perinteisesti taajama-alueiden hulevesitulvia on hallittu rakentamalla viivytysaltaita, joihin hulevesi ohjataan. Se saattaa kuitenkin siirtää tulvimisongelman luonnonuomiin. Asfaltoiminen taas estää sade- ja sulamisveden luonnollista haihtumista ja imeytymistä maaperään.

Esimerkiksi viherkatot ja läpäisevät pinnat voisivat edesauttaa veden haihtumista paljon nykyisiä järjestelmiä tehokkaammin.

MainosMaatalousalueilla tulvia voitaisiin hallita keskitasouomilla. Keskitasouomassa luonnonuomaa ei kaiveta auki, vaan sen rinnalle rakennetaan tulvatasanne, joka on uomaa ympäröivää maanpintaa matalammalla. Näin tulvavedet virtaavat tulvatasanteella, eivätkä tulvi pelloille.

Keskitasouoma on ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin peltojen ja metsien salaojitukset, jotka ohjaavat liikavettä puroihin ja jokiin. Luonnonuomien leventäminen ja perkaaminen heikentää jokien ja purojen kalakantoja ja häiritsee luonnon omia vedenpuhdistusprosesseja.

”Itämerta kuormittavat aineet kulkeutuvat pienten maatalouspurojen kautta. Pieniin puroihin meillä on kuitenkin hyvä mahdollisuus vaikuttaa”, tutkijatohtori Kaisa Västilä sanoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Torstaina 22. maaliskuuta vietetään maailman vesipäivää.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*