Kansalaisten digiasiointia on tarkoitus helpottaa muun muassa kesällä avatulla Suomi.fi-sivustolla, joka kokoaa julkisen hallinnon asiointia. (Ruutukaappaus sivustolta)

Digitalisaatiosta vastaavat EU- ja EFTA-maiden ministerit ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jolla haetaan Euroopan julkisen hallinnon digitalisaation kehitykselle yhteistä suuntaa ja yhteisiä tavoitteita.

Tallinnassa perjantaina 6. lokakuuta allekirjoitetussa julkilausumassa korostuvat kansalaisten ja yritysten oikeudet digitaalisiin palveluihin. Julkilausumassa on teknologian sijasta keskitytty palveluiden tarjoamiseen, ja siinä kuvataan digitaalisten julkisten palveluiden kehittämisen periaatteita.

Julkilausumassa korostetaan digitalisaatio oletusarvona (digital by default) -periaatetta, jonka mukaan kaikki palvelut tulisi olla saatavilla digitaalisesti aina, kun se on mahdollista.

– Suomi on tässä Euroopan kärkeä riippumattomien arvioiden mukaan, valtiovarainministeriö viittaa tiedotteessaan digitalisaatio oletusarvona -periaatteeseen.

Julkilausuman tärkeimpiä tavoitteita on niin sanottu yhden kerran periaate, joka tarkoittaa, että kansalaiselta kysytään samaa tietoa vain kerran, jos se on jo jossain julkisen hallinnon rekisterissä. Suomessa hyödynnetäänkin hyvin rekistereitä yli organisaatiorajojen. Työtä periaatteen toteutumiseksi tehdään muun muassa yhteinen tiedon hallinta -hankkeessa.

Suomen, kuten useiden muiden Euroopan maiden, hallintoa digitalisoidaan määrätietoisesti. Kesäkuussa julkaistuun Sähköisten palvelujen tiekarttaan on valittu 112 ensisijaisesti figitaalista palvelua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*