Kuva: Ville Palmu
Vuoden kiertotalouskunta -palkintojen jaossa nähtiin iloisia ilmeitä. Keskellä voiton vieneen Jyväskylän tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville vierellään Oulun kaupungin ympäristöasiantuntija Satu Pietola (vas.) ja suunnittelupäällikkö Tapio Siikaluoma sekä Lappeenranan kehitysjohtaja Markku Heinonen ja kiertotalouden aluekoordinaattori Salme Muurikka.

Jyväskylän kaupunki on voittanut Vuoden kiertotalouskunta 2019 -tittelin. Palkinto julkistettiin Kuntamarkkinoilla keskiviikkona.

Kunniamaininnat saivat Lappeenrannan kaupunki ja Oulun kaupunki. Kilpailuun osallistui yhteensä kymmenen kuntaa.

Kilpailussa mitattiin kunnan sitoutumista kiertotalouteen. Kilpailussa arvioitiin kiertotalouteen siirtymistä seuraavilla kriteereillä: 1) Kiertotalouden edistäminen (talous, ympäristö ja hyvinvointi), 2) vaikuttavuus, 3) monistettavuus ja skaalattavuus, 4) innovatiivisuus, 5) kunnan sitoutuminen muutokseen.

Kilpailun järjestäjien eli Kuntaliiton, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Sitran asiantuntijat arvioivat ja pisteyttivät hakemukset.

SYKEn mukaan Jyväskylä on osoittanut vahvaa ja pitkäjänteistä sitoutumista kiertotalouteen ja resurssien kestävään käyttöön.

– Jyväskylässä on rohkeasti tehty lukuisia kokeiluja, joista moni on jäänyt pysyvästi käyttöön ja useita on levitetty muihin kuntiin, esimerkkinä menestynyt hukkalounaskokeilu. Jyväskylän luoma biokaasuekosysteemi on hieno esimerkki kaupungin järjestelmällisestä työstä kohti fossiilittomampaa autokantaa ja omavaraista biokaasun tuotantoa, SYKEn verkkosivuilla kerrotaan.

Lisäksi raati arvosti Jyväskylän tekemää poikkeuksellisen laajaa ja vaikuttavaa yhteistyötä. Kaupunki on yhteistyössä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa tehnyt tutkimuksellisia kokeiluja ja laatinut kiertotaloutta tukevia opetussisältöjä.

– Yritykset ovat puolestaan voineet käyttää uutta Kankaan asuinaluetta älykkäiden ratkaisujen testialustana. Toimet ovat olleet omiaan lisäämään myös asukkaiden hyvinvointia vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja luomalla mahdollisuuksia ihmisten kohtaamiselle. Lisäksi kuntalaisia aktivoidaan tapahtumien, kilpailujen ja kampanjoiden avulla.

Jyväskylässä tunnustus otettiin vastaan iloisesti yllättyneinä.

– Resurssiviisas Jyväskylä on sitoutunut olemaan hiilineutraali jo vuonna 2030 ja jätteetön vuonna 2040. Tämä tunnustus kannustaa meitä ponnistelemaan entistä määrätietoisemmin kohti kunnianhimoisia tavoitteitamme”, iloitsevat tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville ja ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen Jyväskylän kaupungilta.

Lappeenrannan kaupunki sai kiitosta siitä, että se on sitoutunut vahvasti strategisissa ohjelmissaan kiertotaloutta edistäviin toimiin ja niiden seurantaan.

– Kiertotalous on kaupungin strategian kovaa ydintä, tiivistivät puheenvuorossaan Lappeenrannan kehitysjohtaja Markku Heinonen ja Etelä-Karjalan kiertotalouden aluekoordinaattori Salme Muurikka.

Oulu puolestaan on sitoutunut vahvasti kiertotalouden edistämiseen ympäristöohjelmassaan ja vahvistanut kiertotalousalan yritysten toimintamahdollisuuksia myös kaavoituksen avulla.

Lue lisää ja katso ympäristöministeri Krista Mikkosen haastattelu:

Kunnissa on kiertotalouspotentiaalia, mutta toteuttamiseen tarvitaan tahtoa – Lappeenrannassa kiertotalous on strategian ytimessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä