Kiertotalous sai kansallisen tiekartan viime vuonna.

Kemiin perustetaan kierto- ja biotalouskeskus, jonka on tarkoitus edistää alan osaamista ja koulutusta koko maassa. Sitra ja Kemin kaupunki sopivat uudesta yhteistyöstä juhannuksen alla.

Viime vuonna laaditussa kansallisessa kiertotalouden tiekartassa yksi avainhankkeista on Kemin Digipoliksen vetämä teollisen kiertotalouden innovaatioalusta, ja valtakunnallisen keskuksen on määrä vauhdittaa tätä kehitystyötä.

Kemin kaupunginjohtajan Tero Nissisen mukaan kierto- ja biotalous kuuluvat Kemin kaupungin strategisiin kehittämisaloihin.

– Uskomme, että kiertotalouden kehitystyö tulee poikimaan uusia investointeja ja työpaikkoja, Nissinen sanoo tiedotteessa.

Myös Lapin ammattikorkeakoulu on valinnut kierto- ja biotalouden kehittämisen strategiseksi painopistealakseen ja panostaa asiaan jatkossa projektien lisäksi vuosittain yli 200 000 euroa strategista kehittämisrahaa, jolla perustetaan kierto- ja biotalouskeskus. Lisäksi ammattikorkeakoulu satsaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä opetuksen kehittämiseen seuraavan kahden vuoden aikana noin 400 000 euroa. Kiertotalouden koulutusmoduuli käynnistyy vuonna 2018.

Vuonna 2014 Euroopan Komissio valitsi Lapin modernin klusterikehittämisen Euroopan mallialueeksi luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa.

Sitran arvion mukaan kiertotalous voi tuoda vuosittain 2–3 miljardin euron vuosittaisen arvonlisän vuoteen 2030 mennessä.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*