Pudasjärvi maksaa hirsikoulukampuksesta leasingvuokraa. Lemminkäinen vastaa rakennusten huollosta vuoteen 2041 saakka. (Kuva: Pekka Foli)

Maailman suurin hirsirakennus on hankittu elinkaarimallilla. Pudasjärven koulukeskus on kohonnut maailmanmaineeseen.

 

Pudasjärvelle avattu maailman suurin hirsikampus ja sen elinkaarimalli on herättänyt valtavaa kiinnostusta.

Elokuussa järjestetty avoimien ovien päivä keräsi 1 500 vierasta. Oulusta uutta 9 800 neliön hirsikoulua tultiin katsomaan bussilasteittain.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Väen paljous oli yllätys. Vieraskirjan mukaan väkeä oli eri puolilta Suomea. Hirsikoulu kiinnostaa myös kuntapäättäjiä, kertoo koulun rehtori Mikko Lumme.

Hänen mukaansa kiinalainen rakennus- ja rahoitusalan delegaatiokin oli kiinnostunut elinkaarimallista käydessään koulussa.

Ensikokemukset elinkaarimallista ovat Lumpeen mukaan hyvät.

– Meidän virkamiesten on täytynyt opetella uusi malli. Kiinteistöstä huolehtivat ammattilaiset, ja minä voin keskittyä opetustoimen johtoon ja opettajat opettamiseen, Lumme sanoo.

Monta vaihtoehtoa
rahoitukseen

Hirsiseen koulukeskukseen Iijoen törmälle on keskitetty ala- ja yläaste sekä lukio, yhteensä noin 700 oppilasta.

Rakennus maksoi 23 miljoonaa euroa. Koulurakennuksen omistaa Kuntarahoitus, jolle Pudasjärven kaupunki maksaa siitä leasingvuokraa.

– Elinkaarimallissa on monta mahdollisuutta järjestää investoinnin rahoitus. Myös palveluntuottaja, rakennusliike, voi järjestää koulun rahoituksen. Elinkaarimallilla hankittu Kastellin koulu merkittiin puolestaan Oulun kaupungin taseeseen, kertoo hirsikampuksen rakentaneen Lemminkäisen kiinteistöpäällikkö Ville Sormunen.

Sormusen mukaan elinkaarimallilla rakennettavan kohteen voi saada jokainen halukas kunta. Lemminkäisen lisäksi moni muukin suuri rakennusliike on mukana niin sanotuilla elinkaarimarkkinoilla.

Pudasjärven kaupungin ei tarvitse miettiä rakennuksen perusparannuksia ja hoitoa 25 vuoteen, sillä Lemminkäinen vastaa rakennuksen huoltamisesta vuoteen 2041 saakka. Sen jälkeen kunnalla on mahdollisuus lunastaa koulu kokonaan omistukseensa.

Lemminkäinen vastaa koulun kiinteistönhoidosta, siivouksesta ja vahtimestaripalveluista koko sopimuskauden ajan. Näitä menoja varten kaupunki on budjetoinut sopimuskaudelle yhteensä 14 miljoonaa euroa sekä yllättäviä menoja varten neljä miljoonaa euroa.

Oulun Kastellin koulussa sopimukseen sisältyy ruokailun järjestäminen, mutta Pudasjärvellä ruoan tekee kunnan keskuskeittiö.

Lemminkäinen maksaa hirsikoulun sähkölaskut, mutta ei esimerkiksi opetuksessa käytettävien laitteiden sähköä eikä koulun vesilaskuja. Suurimman osan energialaskuista kuittaa siis Lemminkäinen.

Elinkaarimallilla toteutettu maailman suurin hirsinen koulukampus aloitti elokuussa toiminnan Pudasjärvellä. Kontiotuote Oy on toimittanut Lemminkäisen suunnitteleman, rakentaman ja ylläpitämän rakennuksen hirret 80 km säteeltä rakennuspaikasta. 16.8.2016 Pudasjärvi. Kuva Pekka Fali.
Elinkaarimallilla toteutettu maailman suurin hirsinen koulukampus aloitti elokuussa toiminnan Pudasjärvellä. Kontiotuote Oy on toimittanut Lemminkäisen suunnitteleman, rakentaman ja ylläpitämän rakennuksen hirret 80 km säteeltä rakennuspaikasta. 16.8.2016 Pudasjärvi. Kuva Pekka Fali.

Rakentaja huolehtii
vuosikorjauksista

– Elinkaarimallissa rakentaja huolehtii varmasti vuosikorjauksista, mikä on kuntien kiinteistöissä laajasti laiminlyöty. Se on myös yksi syy julkisten rakennusten kosteusongelmiin, sanoo Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen.

Koulun rakentaja Lemminkäinen sitoutui Timosen mukaan jo rakennusvaiheessa toteuttamaan yhdessä tilaajan kanssa sellaiset ratkaisut, jotka helpottavat rakennuksen ylläpitoa.

Lattian liimaongelmien välttämiseksi suuren aulatilan lattiamateriaaliksi valittiin kestävä epoksipohjainen pinnoite.

– Lisäksi kaikkien wc-tilojen lattiat päällystettiin kalliimmalla akryylimassalla. Se on saumaton lattia ja helppo pitää puhtaana. Halvempi vaihtoehto olisi ollut muovimatto, kertoo Pudasjärven kaupungin kiinteistöpäällikkö Kari Rissanen.

– Julkisessa rakentamisessa ei pitäisi tuijottaa vain rakennusaikaisia kustannuksia, vaan ottaa huomioon myös rakennuksen elinkaaren aikaiset ylläpito- ja korjauskustannukset, Timonen sanoo.

Hankkeet
nopeasti liikkeelle

Elinkaarimalli yleistyy Sormusen mukaan, koska hankkeet saadaan nopeasti liikkeelle. Lisäksi tilaaja tietää mistä maksaa.

– Tilaaja, Pudasjärven kaupunki, saa hyvityksen, jos esimerkiksi jotain luokkaa ei voi jonkin syyn vuoksi käyttää, Sormunen kertoo.

Elinkaarimallilla on rakennettu kouluja ja päiväkoteja muun muassa Oulussa, Kuopiossa, Hollolassa, Espoossa, Tampereella, Mikkelissä, Porvoossa ja Seinäjoella, ja lisää on luvassa.

Pudasjärvellä rakennetaan jo uutta vanhusten palvelutaloa elinkaarimallilla. Rakennus valmistuu talven aikana. Sen kalustaminen on jo alkamassa.

 

PUDASJÄRVEN ELINKAARIMALLI:

Hyödyt:

– Rakennusliike rakensi koulun hyvillä materiaaleilla ”kuin omaansa”.

– Rakennusliike vastaa kiinteistön ylläpidosta 25 vuoden ajan.

– Kunta saa hyvät ja terveelliset koulutilat.

– Riski ja vastuu mahdollisista ongelmista on rakennusliikkeellä.

– Koulun henkilökunta voi keskittyä opetustyöhön.

– Rakennus pysyy hyvässä kunnossa koko elinkaaren ajan.

– Korjausvelkaa ei tule.

– Kunta voi lunastaa koulun itselleen sopimuskauden päätyttyä.

 

Haitat:

– Kunta joutuu sitomaan yhteensä 18 miljoonaa euroa koulun ylläpitoon ja korjauksiin. Se myös joutuu varaamaan rahat vuosittain budjettiin eli ei voi laistaa menoja tai siirtää niitä eteenpäin.

– Kun koulu voidaan lunastaa sopimuskauden päätyttyä, sen hinta on arvoitus.

– Jos rakennusliike tekee konkurssin, vastuu koulun ylläpidosta siirtyy kunnalle. Kunta ei sopimuksen mukaan menetä elinkaarelle varattuja ylläpitovaroja. Ne eivät myöskään mene konkurssipesälle.

Tapio Mainio

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 9/2016

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*