Aurinkosähkön määrä tuplaantunee tänä kesänä. (Kuva: Helen)

Suomella riittää runsaasti parannettavaa aurinkoenergian hyödyntämisessä kotitalouksissa, kirjoittaa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun FinSolar-hankkeen vetäjä Karoliina Auvinen ilmasto-org-sivuston blogissa.

FinSolar-hankkeen tarkastelun mukaan aurinkoenergia on kunnille ja yrityksille edullisempaa kuin kotitalouksille. Siinä missä kunnat ja yritykset saavat hankintoihin investointitukea työ- ja elinkeinoministeriöstä, asukkailla tukimahdollisuutta ei ole ja he maksavat hankinnoista arvonlisäveroa.

– Suomen tavoitteena on toimia kestävän kulutuksen ja tuotannon sekä aktiivisen kansalaisyhteiskunnan mallimaana. Aurinkoenergian kohdalla tavoitteet ja teot eivät kohtaa, Auvinen kirjoittaa.

Auvisen mukaan kotitalouksien aurinkoinvestointeja voisi edistää mm. korottamalla kotitalousvähennyksen korvausastetta ja laajentamalla sitä rakennusten energialukua parantaviin laitteisiin.

Mainos– Suomi voisi myös ottaa mallia vaikkapa Puolasta, Itävallasta, Ruotsista ja Latviasta, joissa asukkaat ovat mukana uusiutuvan energian kannustinohjelmissa, Auvinen kirjoittaa.

Aurinkosähkön määrän odotetaan kaksinkertaistuvan tänä kesänä. Aiemmin kesällä julkaistun selvityksen mukaan täysin uusiutuvaan energiaan perustuva energiajärjestelmä olisi Suomessa kannattava vuoteen 2050 mennessä.

Karoliin Auvinen: Kotitaloudet – aurinkoenergian laiminlyöty voimavara

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*