Ympäristöministeri Krista Mikkonen, vihr., näkee kunnilla merkittävän roolin kiertotalouden edistämisessä.

– Kunnissa kootaan eri toimijoita yhteen, julkisten hankintojen avulla voidaan edistää, myös kaavoituksella voidaan varmistaa alueita, joissa eri toimijat voivat löytää ratkaisuja, Mikkonen sanoo kiertotalouden edistämisen mahdollisuuksista.

-Kun kunnissa tunnetaan paikallistaso ja toimijat, kunnat ovat erinomaisisa usuttajia siinä, miten kiertotalouteen saadaan vauhtia.

– Hallitus haluaa tehdä kiertotalousstrategian tällä hallituskaudella. Siinä mietitään myös mahdollisia kannustimia, joilla saadaan kuntatasolla asioita eteenpäin.

Parhaiten edenneitä kiertotalouskuntia palkittiin keskiviikkona Kuntamarkkinoilla. Voiton Vuoden kiertotalouskunta 2019 -kilpailussa vei Jyväskylä. Kunnianmaininnan saivat Oulu ja Lappeenranta.

Lappeenrannassa kiertotalous on kaupungin strategian ytimessä, kertoi kehitysjohtaja Markku Heinonenen palkitsemistilaisuudessa.

– Kiertotalous tarkoittaa paitsi ympäristöasioiden osalta vahvaa edelläkäviyyttä, mutta myös elikeinoasioiden, Heinonen sanoi Kuntalehden järjestämässä keskustelussa keskiviikkona.

– Työpaikoistamme ympäristöliiketoiminnassa on töissä 2 000 ja koko maakunnassa 3 000, mikä tarkoittaa hvinvointia ja kokonaan uudenlaista elinkeinorakennetta.

Kiertotalous onkin johtamiskysymys, sanoi Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.

– Kiertotalouden tai ilmastotavoitteiden ja ympäristöpolitiikan tavoitteet ylipäätään pitää päättää kunnan johdon tasolla, Riipinen sanoi.

– Lappeenrannassa on hienosti tullut esiin se, että jos ennen nähtiin, että ympäristöasiat ovat elikeinoelämän hidaste, nyt ne nähdään nopeuttajana.

Katso tallenne Kuntalehden järjestämästä kiertotalouskeskustelusta (klikkaa kuvaa, pääset videonäkymään):

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä