Ympäristöministeri Krista Mikkonen, vihr., näkee kunnilla merkittävän roolin kiertotalouden edistämisessä.

– Kunnissa kootaan eri toimijoita yhteen, julkisten hankintojen avulla voidaan edistää, myös kaavoituksella voidaan varmistaa alueita, joissa eri toimijat voivat löytää ratkaisuja, Mikkonen sanoo kiertotalouden edistämisen mahdollisuuksista.

-Kun kunnissa tunnetaan paikallistaso ja toimijat, kunnat ovat erinomaisisa usuttajia siinä, miten kiertotalouteen saadaan vauhtia.

– Hallitus haluaa tehdä kiertotalousstrategian tällä hallituskaudella. Siinä mietitään myös mahdollisia kannustimia, joilla saadaan kuntatasolla asioita eteenpäin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Parhaiten edenneitä kiertotalouskuntia palkittiin keskiviikkona Kuntamarkkinoilla. Voiton Vuoden kiertotalouskunta 2019 -kilpailussa vei Jyväskylä. Kunnianmaininnan saivat Oulu ja Lappeenranta.

Lappeenrannassa kiertotalous on kaupungin strategian ytimessä, kertoi kehitysjohtaja Markku Heinonenen palkitsemistilaisuudessa.

– Kiertotalous tarkoittaa paitsi ympäristöasioiden osalta vahvaa edelläkäviyyttä, mutta myös elikeinoasioiden, Heinonen sanoi Kuntalehden järjestämässä keskustelussa keskiviikkona.

– Työpaikoistamme ympäristöliiketoiminnassa on töissä 2 000 ja koko maakunnassa 3 000, mikä tarkoittaa hvinvointia ja kokonaan uudenlaista elinkeinorakennetta.

Kiertotalous onkin johtamiskysymys, sanoi Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.

– Kiertotalouden tai ilmastotavoitteiden ja ympäristöpolitiikan tavoitteet ylipäätään pitää päättää kunnan johdon tasolla, Riipinen sanoi.

– Lappeenrannassa on hienosti tullut esiin se, että jos ennen nähtiin, että ympäristöasiat ovat elikeinoelämän hidaste, nyt ne nähdään nopeuttajana.

Katso tallenne Kuntalehden järjestämästä kiertotalouskeskustelusta (klikkaa kuvaa, pääset videonäkymään):

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*