Malmin lentoaseman päärakennus täyttää joulukuussa 80 vuotta. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee keskiviikkoiltana kuntalaisaloitetta, jossa vaaditaan Malmin lentokentän säilyttämistä ilmailukäytössä.

Aloitteen on allekirjoittanut 13 197 helsinkiläistä, mikä ylittää käsittelyyn vaaditun 2 % osuuden kunnan asukkaista. Lentokenttää puolustavan liikkeen mukaan kyseessä on Suomen suurin kuntalaisaloite.

Malmin lentokentän käytössä on noin 130 hehtaarin alue, ja melu- ja suojelumääräykset huomioituina vaikutusalue on 200 hehtaaria.

Valtio on ilmoittanut Finavian vetäytyvän ja ilmailutoiminnan lakkaavan Malmilla tämän vuoden lopussa tai viimeistään vuonna 2020.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 26.11.2014 Finavian ja Senaattikiinteistöt Oy:n kiinteistökaupat, joissa Finavia luovuttaa kaupungille omistamansa kiinteistöt ja rakennukset Malmin lentokenttäalueelta ja sen läheisyydestä sekä luopuu käyttöoikeudestaan lentokenttäalueeseen viimeistään 1.1.2017. Kaupan myötä kaupunki omistaa nykyisen lentokenttäalueen kokonaisuudessaan ja lähes kaiken maan sen läheisyydessä.

Valtion päätöksestä luopua Malmin lentotoiminnoista tehtiin kantelu. Oikeuskanslerin viime syksynä tekemän päätöksen mukaan päätöksenteosta ei löytynyt huomautettavaa.

Helsinki aikoo rakentaa lentokentän maille asuinalueen noin 25 000 asukkaalle.

malmi kaavarunko
Malmin lentokenttäalueen kaavarungossa on esitetty nykyisten lentokenttärakennusten suojelua sekä kiitoratojen ja muiden lentotoimintaan liittyvien rakenteiden osittaista säilymistä alueella.

Alueesta on tarkoitus tulla nivel, joka yhdistää koillista Helsinkiä ja jonka kautta rakennetaan uusia liikenneratkaisuja. Helsingin uudessa yleiskaavaehdotuksessa Malmin lentokentän alue on merkittävin uusi rakentamisalue.

– Malmin lentokenttä on palvellut aikansa lentotoimintaa ja joka tapauksessa siitä tulee jäämään jäljelle arvokas lentoasemarakennus ja muita muistumia. Kaiken kaikkiaan uudesta asuin-, työpaikka- ja virkistysalueesta on tarkoitus tehdä monipuolista ja viihtyisää hyvää kaupunkia, joka palvelee myös laajasti ympäröiviä alueita, valtuuston päätösehdotuksen kommentissa todetaan.

Lentokentän puolustajat vetoavat ilmailun säilyttämisen tärkeyteen lähellä kaupunkialuetta sekä lentoaseman historialliseen ja arkkitehtoniseen arvoon.

– Kenttä on merkittävä kaupunkitila, osa Helsingin identiteettiä ja kulttuurimatkailukohde. Kentän toimintoja tulee kehittää monipuolisesti ja etsiä konsensus asuntorakentamisen kanssa niin, että myös lentotoiminta voi säilyä, kentän puolustajat sanovat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä