Vertailutaulukko Suomen kaupunkien datan avaamisesta. (Kuvakaappaus fi-city.census.okfn.org-sivustolta)

Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu ovat kärjessä, kun mitataan Suomen kaupunkien tiedon avaamista avoimeksi dataksi.

Databusiness.fi-sivuston mukaan kuutoskaupungit ovat päivittäneet omat avaustilanteensa ajan tasalle tänään vietettävän kansainvälisen avoimen datan päivän kunniaksi.

– Samassa yhteydessä kuutoskaupungit haluavat haastaa muut Suomen avoimen datan kaupungit täydentämään tietonsa ajan tasalle, sivustolla todetaan.

Suomen kaupunkien vertailu on toteutettu joukkoistamalla eli kuka tahansa voi lisätä sinne kaupunkien tietoja parhaan tietämyksensä mukaan. Muutosehdotukset käsittelee kaupunkikohtainen arvioija, minkä jälkeen tiedot päivitetään osaksi vertailua.

– Vertailuun on valittu alkuvaiheessa 16 teemaa, kuten taloustieto, joukkoliikenteen aikataulut ja äänestysalueet. Tulevaisuudessa uusia teemoja voidaan lisätä tarpeen mukaan, databusiness.fi-sivustolla sanotaan.

Suomessa datan avaaminen on kansainvälisessä vertailussa hyvällä tasolla. Suomen edellä koko maailmassa on vain neljä maata: Taiwan, Britannia, Tanska ja Kolumbia.

Järjestys perustuu Open Knowledge -järjestön ylläpitämään tilastoon. Open Knowledge on maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon verkosto, jonka jäsenet kehittävät teknologian ja tiedon käyttöä ja jakamista avoimesti.

Kansainvälisen avoimen datan päivän tavoitteena on edistää avoimen datan käyttöä ja osallistavaa demokratiaa.

Kaupungeissa eri puolilla maailmaa järjestetään kaikille avoimia hackathoneja teemalla avoimen datan hyödyntäminen ja syntyneitä ideoita vaihdetaan osallistujakaupunkien välillä.

Suomi osallistuu kansainväliseen avoimen datan päivään 4-7.3. järjestettävällä Demokratia hackathonilla.

Suomen kaupunkien vertailutaulukko tiedon avaamisessa

Eri maiden keskinäinen vertailutaulukko tiedon avaamisessa

Lisää avoimesta datasta:

Aiempia uutisia avoimesta datasta Kuntalehti.fi:ssä

www.avoindata.fi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*