Kuva: Ville Miettinen
Lapsiasiavaltuutettu toivoo, että nuoret otettaisiin paremmin huomioon asuntopolitiikassa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esittää, että kunnille määrättäisiin velvollisuus laatia asunto-ohjelma. Hän vaatii myös valtiolle vahvempaa otetta asuntopolitiikassa. Hän muistuttaa kotoaan pois muuttavien nuorten tarpeista. Yksiöt eivät hänen mukaansa täytä heidän tarpeitaan.

Asunto-ohjelman sisällöiksi tulisi Kurttilan mukaan säätää muun muassa asunnottomuuden ehkäisy, lasten ja nuorten tuetun asumisen varmistaminen, lapsiperheiden ja ikäihmisten asunto-olojen ja näihin kiinnittyvien palvelujen huomioon ottaminen sekä kunnan eri asuinalueiden välisten erojen kaventaminen.

Kurttila toivoo, että kuntien asunto-ohjelmat tulisivat esimerkiksi kolmen vuoden välein valtiolle arvioitavaksi, mikä mahdollistaisi valtion asuntopolitiikan dynaamisuuden ja rahoitustarpeiden suunnittelun parantamisen.

– Valtiolta tarvitaan vahvempi ote kansalliseen asuntopolitiikkaan yhdessä kuntien kanssa. On varmistettava tonttien saanti, yleishyödyllisten toimijoiden elintila sekä asuntojen hintojen ja asuntokoon kohtuullisuus.

Soluasuntoja ja asuntoloita

Kurttila toivoo, että yhä varhaisemmin kotoaan muuttavat lapset ja nuoret otetaan erityisesti huomioon.

– Toisen asteen koulutukseen pääsy tarkoittaa monille lapsille ja nuorille muuttoa kotoa. Esimerkiksi ammattiin opiskelevat ovat tuoneet esille asuntoloiden toimivuuden. Markkinoilla on pitkään vastattu pienten yksiöiden kysyntään, jotka ovat lopulta lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen kalliita asuntoratkaisuja.

– On tärkeää turvata esimerkiksi asuntoloiden saatavuus ja soluasuntojen tuotanto. Näiden leimaaminen hellehuoneiksi on ollut lyhytnäköistä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti, Kurttila katsoo.

Opiskelija-asuntotaloissa soluasuntoja on viime aikoina muutettu yksiöiksi. Muutoksia perustellaan kysynnällä.

Lapsiasiavaltuutettu puhui Jyväskylän asuntofoorumissa ajankohtaisesta asuntopolitiikasta ja sen tarpeista.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*