Isoilla liikenneinvestoinneilla toivotaan isoa potkua elinvoimaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Hallitus satsaa seitsemään suureen liikennehankkeeseen, joista osan toteuttaminen alkaa välittömästi.

Hallitus esitteli tiistai-iltana vuosien 2017-2020 julkisen talouden suunnitelmaa. Suunnitelmaan sisältyy Luumäki-Imatra -ratahankkeen sekä tiehankkeiden käynnistäminen valtatiella 4 välillä Oulu-Kemi, valtatiellä 5 välillä Mikkeli-Juva ja valtatiellä 12 Lahden eteläinen kehätie.

Valtio myöntää avustusta Raide-Jokerin ja Tampereen raitiotien rakentamiseen. Helsingin ja Turun välisen nopean ratayhteyden suunnittelua jatketaan.

– Tämä paketti sitoo liikenne- ja viestintäministeriön hankkeet tältä hallituskaudelta kokonaan, totesi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Bernerin mukaan hankkeilla tavoitellaan erityisesti teollisuuden tarvitsemaa yhteydenvälityskykyä.

Luumäki-Imatra -ratahankkeessa parannetaan rautatieliikenteen toimintaedellytyksiä Venäjän rajalla.

– Hankkeella parannetaan teollisuuden kuljetusten kannalta tärkeän rataosan välityskykyä ja tavaraliikenteen toimivuutta sekä henkilöliikenteen palvelutasoa ja häiriötilanteiden hallintaa, hallitus tiedottaa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 165 milj. euroa. Rakentaminen voi alkaa vuonna 2018.

Valtatie 4 Oulu–Kemi-hankkeella parannetaan yhteysvälin turvallisuutta ja sujuvuutta sekä vähennetään Oulun kohdan ruuhkia. Hankkeella myös parannetaan elinkeinoelämän kuljetusten toimintavarmuutta. Toimenpiteet kohdistuvat Oulun ja Haukiputaan kohdalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 155 milj. euroa.

– Rakentaminen voidaan aloittaa välittömästi, Berner sanoi..

Valtatie 5 Mikkeli–Juva-hankkeen tavoitteena on parantaa tavara- ja henkilöliikenteen sujuvuutta ja toimintavarmuutta sekä liikenneturvallisuutta.

Hanke mahdollistaa myös uutta maankäyttöä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 121 milj. euroa.

Bernerin mukaan hanke voidaan aloittaa heti kun neuvottelut kehyskuntien kanssa on käyty.

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie -hankkeella parannetaan liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta. Uusi tie kiertää taajaman ja kulkee osin tunnelissa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 275 miljoonaa euroa. Rakentaminen on aloitettavissa aikaisintaan keväällä 2017.

Raide-Jokeri-hankkeeseen hallitus myönsi avustusta 84 miljoonaa euroa. Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välinen pikaraitiolinja.

Raideyhteys korvaa vilkkaasti liikennöidyn bussilinjan 550. Raide-Jokeri helpottaa pääkaupunkiseudun poikittaisen joukkoliikenteen toimivuutta ja mahdollistaa uusia asuntoja 60 000.

Tampereen raitiotien rakentamiseen valtio myönsi avustusta 71 miljoonaa euroa. Tavoitteena on kasvavan kaupungin rakenteen tiivistäminen tehokkaan joukkoliikenneratkaisun avulla.

Hanke mahdollistaa 46 000 uutta asuntoa raitiotien lähialueelle vuoteen 2040 mennessä. Helsingin ja Turun välisen nopean ratayhteyden jatkosuunnittelulle myönnettiin 40 miljoonan euron rahoitus.

Valtion ja kaupunkiseutujen välistä yhteistyötä lisätään

Hallitus tiedotti myös, että kaupunkiseutujen kanssa neuvotellaan maakäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksista (MAL-sopimukset), joilla lisätään valtion ja kaupunkiseutujen välistä yhteistyötä.

Valtio edellyttää kasvukeskuksissa toteutettavien suurten infrahankkeiden ehtona kaupunkien tontti- ja asuntotuotannon lisäämistä.

Valtioneuvoston periaatepäätös MAL-sopimuksista tehdään kevään aikana. MAL-sopimuksilla edistetään myös tietoon perustuvien liikennepalvelujen syntymistä.

MAL-neuvottelujen yhteydessä ratkaistaan vielä valtion mahdollinen osallistuminen Turun kehätien ja Klaukkalan ohikulkutien rahoitukseen.

Samalla kun hallitus tiedotti merkittävistä investoinneista liikennehankkeisiin, se myös kertoi, että perusväylänpidosta höylätään 25 miljoonaa euroa osana toteutumatta jääneiden säästötavoitteiden umpeen kuromista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*