Kuva: Ville Miettinen
Kuntien tilatietoja on määrä päivittää syksyllä, ja ensi keväänä on tarkoitus tehdä vuokrasopimuksia Maakuntien Tilakeskus Oy:n vuokrattavaksi tulevista tiloista kunnissa ja maakunnissa.

Maakuntien tilakeskus on tänään toimittanut maakunnille alustavat tilavuokrat vuodesta 2020 alkaen. Yhteensä arvioitu vuokrasumma maakuntauudistuksen ensimmäisenä vuonna on noin 1,9 miljardia euroa, ja se koostuu noin 10 000 vuokrasopimuksesta.

Vuodeksi 2024 vuokrasumman arvioidaan kasvavan lähes 400 miljoonalla eurolla, vajaaseen 2,3 miljardiin.

Vuokralukujen avulla maakunnat voivat suunnitella tulevia palveluverkkojaan yhdenmukaisen tiedon perusteella.

Maakunnat päättävät palveluverkostaan ja tiloistaan itsenäisesti, Maakuntien tilakeskus tarjoaa maakuntien käyttöön tilat ja asiantuntijapalveluita tilankäytön tehokkuuden kehittämiseen.

Maakunnat vuokraavat kaikki tarvitsemansa kiinteistöt – perusterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien tilat – Maakuntien tilakeskus Oy:ltä vuoden 2020 alusta lähtien.

Tilavuokrat muodostavat noin 10 prosentin osuuden maakuntien kokonaisbudjeteista.

– Koska tilakustannuksia ei aiemmin ole laskettu maakuntatasolla ja käytännöt ovat vaihdelleet, kattavaa yksiselitteistä vertailutietoa nykytilanteeseen ei ole. Vuokrajärjestelmän myötä maakunnat pääsevät arvioimaan ja käsittelemään tilakustannuksia yhdenmukaisesti osana valmistelutyötään ja päätöksentekoaan, Maakuntien tilakeskuksen toimitusjohtaja Olavi Hiekka sanoo tiedotteessa.

Yhteenlasketut tilavuokrat ovat vuonna 2020 noin 1,9 miljardia euroa ja ne koostuvat noin 10 000 yksittäisestä vuokrasopimuksesta. Maakuntien käyttöön tuleva kokonaistilamäärä on alkuvaiheessa noin 10,5 miljoonaa neliömetriä.

– Sekä tilamäärä että alustava vuokrakustannus vastaavat varsin hyvin jo valmistelutyön aikana arvioituja suuruusluokkia. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun maakunnat saavat käyttöönsä omat, kohdekohtaisilla tiedoilla lasketut luvut, Hiekka sanoo.

Maakuntien tilakeskus vuokraa maakunnille tilat, jotka siirtyvät sen omistukseen nykyisiltä sairaanhoito- ja erityishuoltopiireiltä. Lisäksi se edelleenvuokraa maakunnille niiden käyttöön tulevat kuntien, valtion ja muiden kiinteistönomistajien tilat. Tilakeskus siirtyy maakuntien omistukseen vuoteen 2020 mennessä ja tavoittelee toiminnassaan maltillista tulostasoa, jolla se kykenee huolehtimaan vastuistaan, kantamaan omaisuuteen liittyvät riskit, kehittämään toimintaansa ja ollakseen uskottava rahoitusmarkkinoilla.

Maakuntien tilakeskuksen omistamien tilojen alustava vuokrasumma nousee investointien vaikutuksesta vuoden 2020 noin 800 miljoonasta eurosta vuoden 2024 noin 1,1 miljardiin euroon. Edelleenvuokrattavien tilojen osuus kokonaisuudesta on noin 1,1 miljardia euroa vuodessa ainakin vuoteen 2023 alkuun saakka.

Aiemmin aiheesta: Sote-investoinnit nostavat maakuntien kiinteistövuokria

 

Lähde: Maakuntien tilakeskus Oy
Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*