Kuva: Ville Miettinen
Torstaina lumimyräkkä sotki joukkoliikennettä Helsingissä, perjantaina raideliikenne ja suuri osa busseista jää varikolle lakon vuoksi.

SAK:n mielenilmaus perjantaina Helsingissä näkyy pääkaupungissa metrojen ja raitiovaunujen ja lähes koko bussiliikenteen halvaantumisena, kun Julkisten ja hyvinvointialan liittoon kuuluva raitiovaunu- ja metrohenkilöstön osallistuu mielenilmaukseen lakkoilemalla.

Aiemmin tällä viikolla KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kritisoi raideliikenteen lakkopäätöstä.

– JHL on parhaillaan mukana kunta-alan liittokohtaisissa sopimusneuvotteluissa, joissa on edelleen avoinna useita suuria kysymyksiä. Poliittinen lakkoilu ei paranna neuvottelujen ilmapiiriä, KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo

Kunta-alan työehtosopimukset umpeutuivat keskiviikkona, eikä neuvotteluissa ole vielä löytynyt ratkaisua. Neuvottelut jatkuvat lauantaina.

Mualla maassa lakko pysäyttää merkittävän osan Nysse-liikenteestä Tampereella.

– Päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavien ruokapalvelujen sekä erityislasten kuljetusten arvioidaan toimivan tavalliseen tapaan, Tampereen kaupungin verkkosivuilla kerrotaan.

Vaasassakin lakon vaikutus heijastuu liikenteeseen, mutta bussikyydit pyritään turvaamaan niin että koululaiset pääsevät liikkumaan. Bussit aloittivat ajon aamulla klo 7, lopettavat klo 10, ja ajavat uudestaan klo 13-16.

– Bussit tulevat olemaan tosi täynnä. Voi olla, ettei kaikkia saada mahtumaan kyytiin, Vaasan kaupungin liikennepäällikkö Mika Joki ennakoi ja suosittaa vaihtoehtoisten liikkumistapojen miettimistä.

Kouvola puolestaan tiedottaa, että lakolla ei ole vaikutusta kaupungin omiin palveluihin, mutta mielenilmaus vaikuttaa bussiliikenteeseen ja mahdollisesti sähkön-, lämmön- ja kaasunjakeluun.

– Työtaistelu ja ylityökielto saattavat heikentää sähkön-, lämmön- ja kaasunjakelun toimitusvarmuutta, Kouvola tiedottaa.

Kajaanin seudun joukkoliikennne hoituu normaalisti. Joukkoliikenteen järjestävät Kajaanin kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Seutuliikenteen vuorot liikennöivät Kajaanista Sotkamoon ja Kuhmoon, Paltamoon ja Puolangalle sekä Ristijärvelle, Hyrynsalmelle ja Suomussalmelle. Lisäksi osa seutuliikenteen vuoroista on Kajaanin, Paltamon ja Sotkamon sisäistä liikennettä.

– Yhtään vuoroa ei jää ajamatta, Kajaanin kaupunki tiedottaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*