Oulainen nappasi Sieviltä ohutlevyteollisuuden – "On aina voittajia ja häviäjiä"
Heidi Erkkilä kasaa Ledenin uudella Oulaisten tehtaalla sähkökaappia, johon hän ruuvaa myös sulakkeet kiinni.
Tapio Mainio, teksti ja kuvat
– Hienoa, että saatiin tehdas kotikuntaan. Ennätin käydä jonkin aikaa Sievissä alan töissä. Myös poikani Julius Erkkilä on täällä särmäyskoneella, sanoo Heidi Erkkilä uudella Leden Groupin Oulaisten tehtaalla. 35 miljoonaa euroa maksanut tehdas vihittiin käyttöön perjantaina.
Hän kasaa sähkökaappia, johon hän ruuvaa myös sulakkeet kiinni. Sopimusvalmistajana yritys tekee myös täysin valmiita tuotteita.
– Tuossa pinossa oleva 2,5 millimetrin teräslevy on metrin levyinen ja 1,65 metriä pitkä. Sitä työstetään tällaisella metallia lävistävällä koneella. Lisäksi meillä on pitkälle automatisoituja ns. kompikoneita, jotka sekä lävistävät että leikkaavat levyn laserilla, esittelee Ledenin työnjohtaja Mikko Laajala.
Suurimmat levytyöstöön tulevat teräslevyt ovat kolmen metrin pituisia.
Teppo Törmikoski ajaa valmiita osia Ledenin varastoon.
Sieviin jäi Scanfil
Oulaisten tehdas on Pohjois-Euroopan modernein ohutlevyteollisuuden tuotantolaitos, jossa on useita työtä nopeuttavia robotteja. Tehdasrakennus on 300 metriä pitkä ja sen pinta-ala on 20 000 neliöä (kahden marketin kokoinen).
Oulaisten kaupunki nappasi lopullisesti Sieviltä huomattavan osan alueen ohutlevyteollisuudesta. Uusi tehdas työllistää Oulaisissa 250 työntekijää, keskikokoisen sellutehtaan verran. Sieviin jäi Scanfil.
Merkittävä osa uuden tehtaan koneista on täysin uusia, mutta osa koneista on siirretty Sievistä Oulaisiin syksyn 2024 aikana.
Sievi menetti järjestelyissä liki 200 työpaikkaa ja verotuloja. Kaikki sieviläiset eivät halunneet vaihtaa työpaikkansa ja muuttaa 50 kilometrin päähän pohjoiseen Oulaisiin tai pendelöidä päivittäin Sievistä sinne töihin.
– Kunnalliselämä on sellaista, että siellä on aina voittajia ja häviäjiä, sanoo Oulaisten ex-kaupunginjohtaja Riikka Moilanen.
Hän oli loppusuoralla neuvottelemassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala (kesk) kanssa Leden Groupin Oulaisiin muuttoon liittyvistä järjestelyistä ja vuokrasopimuksista. Pajala on myös Pohteen aluevaltuuston puheenjohtaja.
Moilanen on nykyisin Janakkalan kunnanjohtaja.
Robotit hoitavat jo melkoisen osan työtehtävistä vaikka Oulaisten tehdas työllistää 250 työntekijää. Kuvassa Jukka Haapalainen.
Oulaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala puhui tehtaan vihkiäisjuhlassa.
Seiniä ei kannata omistaa
Temppu tehtiin siten, että Oulaisten kaupunki osti itselleen (Oulaisten Teollisuuskiinteistö Oy) talousvaikeuksiin ajautuneelta rakennusyhtiö Lehdolta suuren, noin 10 000 neliön tehdashallin.
Se jäi tyhjilleen, kun Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahanke keskeytyi. Hallissa olisi tehty voimalan rakennuksiin muun muassa erilaisia elementtejä.
Oulaisten kaupunki sitoutui laajentamaan hallia puolella, jos Leden Group muuttaisi Sievistä Oulaisiin.
Leden Group tuli vuokralaiseksi Oulaisten kaupungin omistamaan teollisuusrakennukseen, joka maksoi Pajalan mukaan noin 20 miljoonaa euroa.
– Meidän ei kannata omistaa seiniä. Solmimme kiinteistöyhtiön kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen, kertoo Leden Groupin toimitusjohtaja Jukka Haapalainen.
– Suuri kiitos Oulaisten päättäjille, jotka uskalsivat ottaa suuren riskin. Kokoonnuimme joulun ja uudenvuoden välipäivänä kaksi vuotta sitten tekemään ratkaisevan päätöksen, Moilanen sanoo.
– Uskon, että myös Leden Groupin johto tuli vakuuttuneeksi siitä, että halusimme heidät Oulaisiin, sillä useita teams-kokouksia järjestettiin aamukuudelta, jotta aika olisi sopinut kaikille, Moilanen kertoo.
Tärkeä etu oli myös se, että Jukka Haapalainen työskenteli aiemmin tehtaanjohtajana Lehdolla Oulaisissa.
Oulaisissa oli kuultu, että uusi Leden Group etsii uutta ja yhtenäistä teollisuustilaa sen jälkeen, kun yritysjärjestelyillä siihen oli sulautettu kolme yhtiötä.
Ne olivat LaserComp Oy (Nivala), Celermec Oy (Sievi), Ojala Group (Sievi). Lisäksi Virosta yritykseen sulautui Favor AS.
Syksyllä 2024 Leden Goup osti vielä Hero Mechanics Oy (Nivala) ja Konepaja Stamac Oy (Seinäjoki).
Huomattava osa näiden yhtiöiden tuotannosta piti saada saman katon alle. Se loisi uskottavuutta myös levytyöstön palveluita ostavien asiakkaiden silmissä.
Yritysjärjestelyissä tarvittiin rahaa, jota lainattiin Arvo Osuuskunnalta, joka on maakunnan oma sijoitusyhtiö. Arvon sijoitusvarallisuus on 126 miljoonaa euroa. Pesämuna saatiin aikaiseksi, kun paikallinen Pohjanmaan Puhelinosuuskunta myytiin Elisalle vuonna 2014.
Hyvässä lykyssä uusi tehdas olisi rakennettu Sieviin, missä ohutlevytuotannon aloittivat Ojalan veljekset Esa Ojalan johdolla valmistamalla 1980-luvulta lähtien koneiden öljysuodattimia ja myöhemmin Nokialle muun muassa tukiasemakaappeja.
– Ojala-yhtymällä oli 1990-luvulla tukiasemien osia valmistava tuotantolaitos myös Oulaisissa, jossa oli töissä noin 400 työntekijää. Noin 50 heistä on näihin päiviin saakka kulkenut Oulaisista Sievissä töissä, kertoo Oulaisten kaupungin elinvoimajohtaja Jarmo Soinsaari.
Lisää työpaikkoja
Tarina ei jää tähän.
Leden Group Oy on siirtymässä lähikuukausina osaksi ruotsalaista Hanza-konsernia. Kauppa mahdollistui, kun paikallinen Arvo Sijoitusosuuskunta myi enemmistön Ledenin osakkeista 10,8 miljoonalla eurolla, jolla se kuittasi 6,6 miljoonan euron voiton.
– Hanza oli meidän kilpailija, mutta nyt olemme heidän suurin ja modernein tuotantolaitos Suomessa. Vakavarainen Hanza tarjoaa meille paremmat mahdollisuudet kehittää yhtiötä Oulaisissa, mikä lisää tulevaisuudessa työpaikkojen määrää, uskoo Leden Groupin toimitusjohtaja Jukka Haapalainen.
Hanza Ab on ruotsalainen konepajateollisuuden ja elektroniikan sopimusvalmistaja. Vuonna 2008 perustetulla yrityksellä on 18 tehdasta seitsemässä maassa. Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja on 59-vuotias Erik Stenfors.
– Oulaisten tehtaan uusinta tekniikka olevat koneet taipuvat monenlaiseen. Olemme sopimusvalmistaja, jonka asiakkaat ja tuotteet voivat vaihtua lennosta, sanoo Leden Groupin kehitysjohtaja Jani Ranta.
Ennen kaikkea Oulaisissa valmistetaan sellaisia tuotteita, joita Hanza ei ole valmistanut, joten pelko tehtaan alasajosta on turha. Sellaisiakin huhuja on ollut jo liikkeellä.
Oulaisissa vihittiin perjantaina Pohjois-Euroopan modernein ohutlevytehdas.
Lue myös: