Kuva: Rami Marjamäki
Hämmästelen yhä sitä, että ihmiset eivät lainkaan kyseenalaista median sanomaa, sanoo törkyviestien kohteeksi joutunut rakennustarkastaja Satu Uusi-Erkkilä.

Vaaleanpunaiseksi tai oikeastaan pinkiksi maalattu talo nousi otsikoihin viime toukokuussa. Siitä alkoi Vesilahden kunnan rakennustarkastajan Satu Uusi-Erkkilän piina. Hän sai runsaassa kuukaudessa satoja viestejä.

– Niitä tuli sähköpostilla ja tekstiviestillä sekä kunnan palautekanavan kautta. Sain postikortteja, kirjeitä ja puheluja. Virastolla kävi myös asiakkaita kertomassa mielipiteensä, Uusi-Erkkilä kertoo Kuntalehden haastattelussa (1/2020).

Vihaisia viestejä tuli myös kaavoittajalle sekä rakennus- ja ympäristölautakunnalle.

Uusi-Erkkilän työpaikalla tilanne äityi lopulta niin pahaksi, että teknisen viraston ovi oli laitettava lukkoon, kun osa työntekijöistä ei enää muuten uskaltanut olla töissä.

Kaikki alkoi jo vuonna 2016, kun kiinteistönomistaja jätti toimenpideilmoitushakemuksen rakennusvalvontaan. Hän halusi maalata talonsa pinkiksi. Päätös oli kielteinen, koska värisävy oli asemakaavan vastainen.

Kiinteistönomistaja vaati ensin rakennus- ja ympäristölautakunnalta oikaisua Uusi-Erkkilän tekemään kielteiseen päätökseen. Kun oikaisuvaatimus ei mennyt läpi, valitti hän lautakunnan päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen.

Asemakaava-alueen rakentamistapaohjeesta ja kunnan antamasta ohjeistuksesta huolimatta kiinteistönomistaja maalasi talonsa haluamallaan värillä. Kesällä 2018 hän sai kehotuksen maalata talonsa uudelleen jollain kaavassa hyväksytyllä sävyllä.

Kun mitään ei tapahtunut, rakennus- ja ympäristölautakunta päätti huhtikuussa 2019 asettaa kiinteistönomistajalle 5 000 euron uhkasakon. Aikaa talon maalaamiseen lautakunta antoi kolme kuukautta.

Mainos– Paikallislehti haastatteli asukasta. Juttu oli yksipuolinen. Sen jälkeen tulivat ensimmäiset törkyviestit, ja sitten aihe ryöpsähti esiin muuallakin, Uusi-Erkkilä kertoo.

Pahin pyöritys kesti Vesilahdella kaksi viikkoa, kunnes pääluottamusmies puuttui peliin.

Poliisi selvittää parhaillaan, täyttivätkö jotkut Uusi-Erkkilän saamista viesteistä uhkailun tai kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Lokakuun alusta alkaen Satu Uusi-Erkkilä on työskennellyt Sastamalan kaupungin rakennustarkastajana.

Vaaleanpunainen talo on yhä maalaamatta, eikä uhkasakko siten ole rauennut, sanoo Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Virpi Alakoski, kesk.

– Kiinteistön omistaja teki kesällä toimenpideilmoituksen värin vaihtamisesta. Hänellä on kolme vuotta aikaa maalata talonsa uudelleen hyväksytyllä värisävyllä.

Uusi, hyväksytty värisävy on nykyistä vaaleampi. Sävy ei Alakosken mukaan ole tarkalleen asemakaavan rakennustapaohjeen mukainen, mutta se on tyypillinen talon rakennusaikakaudelle. Lautakunnan on määrä asettaa uhkasakolle uusi määräpäivä seuraavassa kokouksessaan helmikuussa. Se on yhteneväinen toimenpideilmoituksen määräpäivän kanssa.

TEKSTI: MEERI YLÄ-TUUHONEN

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 1/2020.

Linkki digilehteen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kannattaako tällaisesta tulkinnallisesta asiasta tehdä tällainen draama.Vaikutta yhteiskunnan kannalta merkityksettömästä asiasta.maalaus voi vaihtua koska tahansa.
    Pienet on murheet ja vähän tehtäviä jos on aikaa tällaista puuhastella.
    Surķea lopputulos arvovaltakiistalle.

  2. Asiahan on päivänselvä. Kiinteistön omistajan kannattaa toimia ja maalata talonsa ohjeiden mukaan. Turha väristä on enää urputtaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*