Pohjois-Savon maakunnallista ICT-yhteistyötä kartoittanut raportti esittää kunnille, että ne perustaisivat yhteisen ”osaamisyhtiön” joka toimisi kuntien ICT-asiantuntijana ja -edunvalvojana sekä tarjoaisi palveluja in-house -toimintamallin mukaisesti.

Osaamisyhtiön omistajina toimivat maakunnan kunnat asukaslukuihin perustuvan omistusosuuden ja päätösvallan suhteessa.

Raportti vetää yhteen johtopäätöksiä syksyllä tehdystä esiselvityksestä, voisiko yhdessä tekeminen olla yksin tekemistä tehokkaampaa, taloudellisempaa ja varmempaa.

Raportin mukaan ICT:n kokonaiskustannukset eivät voi tulevaisuuden toimintamalleissa olla aiempaa halvempia, koska vaatimustasot sekä teknologian, lainsäädännön että käyttäjälähtöisyyden näkökulmasta ovat kasvaneet.

– Sen sijaan yhteistoiminnan avulla on mahdollista saavuttaa kustannustehokkuutta perusinfrastruktuuripalveluista ja ohjata resursseja yhteisiin kehittämistarpeisiin, raportissa todetaan.

– Huomattava on, että julkisen sektorin tieto- ja palveluintegraation kustannukset kasvavat vuosi vuodelta sitä mukaa mitä monimutkaisempia ja eritasoisia tietojärjestelmiä ja toimintamalleja otamme eri puolilla käyttöön.

Uuden yhtiön toiminta-alue kattaisi 19 kuntaa ja 250 000 kuntapalvelujen käyttäjää. Yhteisen yhtiön etuina nähdään myös tiedolla johtaminen ja automaatio, jotka tehostavat resurssien käyttöä. Yhtiö auttaisi keskittämään tieto- ja viestintäteknologiaa kaikkien 19 kunnan alueella.

– Yhteistoiminta tukee myös kunta- ja maakuntarajat ylittäviä palvelupolkuja, raportissa sanotaan.

Kuntien tulee ilmoittaa kantansa yhteisestä ICT-yhtiöstä Pohjois-Savon liitolle toukokuun 12. päivään mennessä.

Jos kunnat näyttävät vihreää, yhtiön toteuttamishanke voisi raportin mukaan alkaa elokuussa 2017.

Pohjois-Savon maakunnallisen ICT-esiselvityksen loppuraportti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*