Osa Helsingin kaupunkipyöräasemista on lumen vuoksi suljettu, osa sinnittelee pienten kinosten keskellä. Kausi alkoi Helsingissä aprillipäivänä. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaupunkipyöräkauden aloitusta on siirretty suurissa kaupungeissa haastavan sään eli pitkään jatkuneen talven vuoksi.

Turussa kaupunkipyörät ilmestyvät liikenteeseen sitten, kun säät sallivat. Voimakas lumentulo maaliskuun lopussa sotki aiottua aikataulua, eli aloitusta huhtikuun alussa.

Tarkkaa aikataulua kauden startille Turussa ei vielä tiedetä. Turun kaupunkipyörien eli Fölläreiden tulo siirtyy siihen, kunnes kelit sallivat pyörien tuomisen kaduille, kaupunki tiedottaa.

Lahdessa Mankeli-nimeä kantavat kapunkipyörät otetaan näillä näkymin käyttöön 24. huhtikuuta. Tosin myös Lahti varoittaa, että keliolosuhteet voivat vaikuttaa aikatauluun.

MainosTampereella Nysse-kaupunkipyörät otetaan käyttöön huhtikuun puolivälissä.

Helsingin seudun liikennelaitos -kuntayhtymä (HSL) tiedotti pyöräkauden alkavan huhtikuun ensimmäisenä ”vaihtelevasta säästä huolimatta”, ja näin myös tapahtui.

Osin lumen ja jään peittämien pyöräteiden vuoksi HSL muistuttaa kuitenkin erityisestä varovaisuudesta kaupunkipyörää käytettäessä.

Lumentulo vaikutti myös Helsingissä siihen, että osa kaupunkipyöräasemista ei ollut heti kauden alussa käytössä.

Kaupunkipyöräverkostoon kuuluu Helsingissä ja Espoossa lähes 4 600 pyörää. Pyöräasemia on Helsingissä 347 ja Espoossa 110. Vantaalla taas on käytössä 1 000 pyörää ja 120 asemaa.

Riihimäki tuplasi kaupunkipyörät

Riihimäellä kaupunkipyöräkausi avattiin 3. huhtikutta.

Riihimäellä vuonna 2023 kaupunkipyöriä ja niiden asemia on käytössä kaksinkertainen määrä edellisiin vuosiin verrattuna. Pyöriä on 120 ja pyöräasemia noin 40 kappaletta.

Riihimäellä kaupunkipyörät ovat useassa kaupungissa toimivan Kaakau Oy:n tarjoamia. Yhtiön pyöriä käyttävät myös Hamina, Iisalmi, Imatra, Kokemäki, Kotka, Kouvola, Lappeenranta, Mäntsälä, Porvoo ja Raasepori, joissa kausi alkaa myöhemmin huhtikuussa.

Tampereen kaupunkipyöräverkosto laajenee

Tampereella kaupunkipyörien asemaverkkoa kaudella 2023. Tampere saa 17 uutta asemaa, mikä kasvattaa kaupunkipyörien asemaverkon 110 aseman laajuiseksi. Lisäksi Tampereella kaupunkipyörän käyttöaikaa pidennetään 45 minuutista 60 minuuttiin.

Helsingin nykyinen kaupunkipyöräjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2016 ja se oli Suomen ensimmäinen kattava kaupunkipyöräjärjestelmä. Pyörät odottivat uuden kauden alkua maaliskuun viimeisenä päivänä lumiyräkässä.
(Kuva: Ville Miettinen)
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*