Kuva: Idis Design Oy ja Tampereen kaupunki
Raitiovaunun muotoilijat kertovat halunneensa, että raitiovaunu ilmentää Tamperetta, joka nähtiin yhdistelmä pehmeitä arvoja ja kovaa teknologiaa.

Tampereen tuleva raitiovaunu on saanut muotonsa. Malli esiteltiin keskiviikkona. Värivaihtoehdot ovat karsiutuneet kahteen. Kansanliike pinkin värin puolesta ei ole saanut tahtoaan läpi edes niin, että väri pääsisi mukaan kansanäänestykseen. Tampereella äänestetään vaaleansinisen ja punaisen välillä.

Raitiovaunun muotoilussa lähtökohtana Tampereella on tehdä selkeästi tamperelainen ja Tampereen tarpeisiin sopiva ratikka. Tavoitteena on raitiovaunu, joka vaikuttaa luokseen kutsuvalta ja samalla määrätietoisesti eteenpäin pyrkivältä.

Tampereen Raitiotie Oy:n mukaan raitiovaunun ulkomuodossa huomio kiinnittyy keulan muotoon, matkustamon valoisuuteen, ikkunalinjan ja ovien muodostamaan rytmiin sekä LED-valojen käyttöön. Raitiovaunussa on metallihohtomaalipinta, jonka väri valitaan kahdesta vaihtoehdosta yleisöäänestyksellä Tampereen päivässä ensi viikonloppuna 29.–30.9.2018. Raitiovaunun väri julkaistaan maanantaina 1. lokakuuta eli samana päivänä, kun Tampere täyttää 239 vuotta.

Muotoilijat kertovat hakeneensa inspiraatiota tamperelaisuudesta, jonka piirteiksi todettiin konstailemattomuus, aitous ja pragmaattisuus sekä uskallus tarttua asioihin.

Mainos– Tamperelainen raitiovaunu on viihtyisä, tilava ja valoisa, ja se erottuu ulkomuodoltaan selkeästi pääkaupungin serkusta. Raitiovaunu tarjoaa ylivoimaisen mukavan matkustuskokemuksen, jota luodaan nykyaikaisten ratkaisujen avulla vaunun ulkopuolella ja sisällä matkustamossa, sanoo Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö.

Liikenne alkaa 2012

Tampereelle tulevat raitiovaunut valmistaa kotimainen Transtech Oy, jonka omistaa kokonaan Skoda Transportation. Tampereelle on tilattu 19 raitiovaunua. Vaunut ovat 37,3 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia. Raitiovaunussa on kauttaaltaan matala lattia, ja vaunuun on esteetön pääsy pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

Raitiovaunussa on 104 istumapaikkaa ja ruuhka-aikaan tilaa 264 matkustajalle.

MainosRaitiovaunujen valmistus aloitetaan Kajaanin Otanmäessä vuonna 2019. Ensimmäisen raitiovaunun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 alussa. Raitiovaunuliikenne käynnistyy Tampereella vuonna 2021.

Raitioliikenteen perustaminen jakoi Tampereella niin päättäjienkuin kaupunkilaisten käsityksiä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Missä ne raitiovaunut ovat kun liikenne alkanut 2012?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*