Tampere ratikka raitiovaunu
Tampere aikoo hyödyntää tontinluovutusta kiertotalouden edistämisessä myös jatkossa. Kaupunki suunnittelee tontinluovutusprosessin jatkokehittämistä. Kuva: Wille Nyyssönen

Tampereen Kissanmaalle rakentuu Suomen ensimmäinen kiertotaloustalo. Tampereen kaupungin järjestämässä tontinluovutuksessa hyödynnettiin kiertotalouden mukaisia kriteerejä ensimmäistä kertaa Suomessa.

–Rakennusalalla on kehitetty viime vuosina erilaisia kiertotalousratkaisuja useissa kehityshankkeissa. Ne eivät kuitenkaan ole vielä tulleet laajamittaisesti käyttöön, kertoo Tampereen kaupungin tonttipäällikkö Aila Taura tiedotteessa.

Tauran mukaan tontinluovutuksen päätavoitteena oli kannustaa rakennusalaa hyödyntämään ja kehittämään kiertotalouden mukaisia ratkaisuja liiketoimintalähtöisesti.

–Tavoitteenamme oli luoda alalle sellaiset kannustinvaikutukset, jotka tekevät kiertotalouden kehittämisestä liiketoiminnallisesti perusteltua rakennusliikkeille.

MainosMääräaikaan mennessä Tampereen kaupunki sai yhteensä 17 hyväksyttyä tonttihakemusta. Sen liitteenä tuli olla konseptitason suunnitelma siitä, miten tontille sijoitettavassa rakennuksessa hyödynnetään uudelleenkäytettyjä materiaaleja, uusiomateriaaleja tai uusiutuvia materiaaleja.

–Tontinluovutus ylitti kaikki odotuksemme. Meitä yllätti se, kuinka paljon alalla oli jo teknisesti valmiita kiertotalousratkaisuja. Suurin osa ratkaisuista oli myös todella kunnianhimoisia.

Monipuolisesti uudelleenkäytettyjä materiaaleja

Tonttihakemukset arvioitiin Tampereen kaupungin kiinteistötoimessa kiertotalousratkaisujen jalostusasteen sekä uutuusarvon perusteella. Korkeimmalle raati arvosti materiaalien uudelleenkäyttöä alkuperäistä vastaavassa käyttötarkoituksessa.

Voittajan valinnassa korostui uudelleenkäytettyjen rakennusosien osuus asuinrakennuksessa sekä uudelleenkäytettyjen materiaalien monipuolisuus. Valintaan vaikutti myös se, että esityksessä kuvatut materiaalit olivat saatavilla hakijan muilta työmailta.

–Kohteessa uudelleenkäyttöaste nostetaan suuremmaksi kuin mitä asuinkohteissa on Suomessa aikaisemmin tehty, sanoo kilpailun voittaneen Pohjola Rakennus Oy Suomen hankekehityspäällikkö Janne Kivimäki tiedotteessa.

Pohjola Rakennus Oy Suomi rakentaa Kissanmaalle betonirakenteisen kerrostalon. Sen runko tehdään uudelleenkäytetystä betonista ja julkisivut verhoillaan osin uudelleenkäytetyllä puulla ja tiilellä.

Porrashuoneissa puolestaan on tarkoitus hyödyntää Kaukajärven seurakuntatalon vanhoja ikkunoita. Lisäksi rakentaja lupaa, että vesikaton rakenteista vähintään kymmenen prosenttia on uudelleenkäytettyä puuta.

–Lakimuutos uudelleenkäytettyjen rakennusosien hyväksymisestä antoi kiertotaloudelle mahdollisuuden, mutta ei siihen ilman Kissanmaan tontinluovutusta olisi näin innokkaasti lähdetty.

Kiertotaloustalon rakentaminen alkaa tällä tietoa ensi vuoden lopulla. Taloon tulee yli sata uutta kotia ja ne valmistuvat arviolta vuonna 2025.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

RAFO 2024: Katso tästä tuoreimmat jutut