Kuva: Kai Tirkkonen
Tuira on palkittu monta kertaa aiemminkin. Sanomalehti Kalevan lukijat äänestivät sen keväällä 2017 Oulun parhaaksi kaupunginosaksi. Oulujoen suistoalueen läheisyys kävely- ja pyöräteineen sekä erinomaiset liikenneyhteydet kuuluvat Tuiran hyviin puoliin.

Kuntalehden Tässä onnistuimme -sarjassa esitellään Oulun Tuira, joka on onnistunut houkuttelemaan lapsiperheet takaisin. Lapsimäärän nousuun ovat omalta osaltaan vaikuttaneet myös Tuirassa asuvat maahanmuuttajat.

Tuiran voimakas yhteisöllisyys ja yhdistystoiminta sekä siellä kehitetyt uudet toimintamuodot olivat tärkein syy siihen, että Suomen Kotiseutuliitto valitsi tänä vuonna Tuiran vuoden kaupunginosaksi.

Kotiseutuliiton mielestä Tuirassa yhdistyy menneisyys ja tulevaisuus sulassa sovussa. Vanhoja rakennuksia arvostetaan, ja uutta rakennetaan yhteensopivalla tavalla.

– Alueelta löytyy myös historiallista kerroksellisuutta, sanoo arkkitehti ja Oulun yliopiston vararehtori Helka-Liisa Hentilä. Hän itsekin perheineen asuu Tuirassa, kuten moni oululainen arkkitehti.

Tuiralaiset ovat puolustaneet voimakkaasti miltei luonnontilaisena säilyneen Tuiranpuiston säilymistä ennallaan. Asemakaava-arkkitehti Uki Lahtinen Oulun kaupungilta kertoo, että Tuiranpuiston laidalle kaavailtiin täydennysrakentamista, mutta siitä luovuttiin tuiralaisten voimakkaan vastustuksen vuoksi.

Tuiranpuiston tärkeyttä korostetaan asukasyhdistyksessä, joka tekee kaikkensa kaupunginosan viihtyvyyden ja Tuiranpuiston eteen.

– Toiveemme on, että Tuiranpuisto säästyy, painottaa Tuiran asukasyhdistyksen puheenjohtaja Katja Koivukoski ja yrittää luottaa kaupungin edustajiin.

Hänen mukaansa Oulun kaupungissa toimii lähidemokratia.

– Verkottuminen ja viestintä ovat olleet avainasemassa, kun olemme kamppailleet Tuiran alakoulun ja Tuiranpuiston puolesta. Alakoulu on nyt päätetty säilyttää yhdessä yläasteen kanssa.

TEKSTI: TAPIO MAINIO

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 11/2019.

Avatar
Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*