Oululaiset yksityishenkilöt voivat hakea hiekoitushiekkaa kaupunginvarikon parkkipaikalta. (Oulun kaupunki)

Vaihtelevat sääolosuhteet ruuhkauttavat sairaaloita eri puolilla Suomea. Vaikka yhä useampi kunta jakaa eläkeikäisille ilmaisia liukuesteitä, niin kaatumisia liukkailla teillä ja kaduilla tapahtuu jatkuvasti. Ja tapahtuu niitä kaatumisia myös kotipihoilla.

Kempeleen kunta tilasi viime viikolla kuntalaisille jaettavaksi kasettikuorman (kasettiajoneuvoyhdistelmä = vetoauto + peräkärry) hiekotushiekkaa. Vanhan kunnantalon parkkipaikalle kipattu kasa hävisi muutamassa päivässä, kun kuntalaiset hiekoittivat piha-alueitaan kävelykuntoon.

-Silmämääräisten havaintojen mukaan hiekotushiekka katosi heti sillä viikolla, kun sitä aloitettiin jakaa. Paljon siellä näytti ihmisiä olevan astioiden kanssa liikkeellä. Se osoittaa, että tällaiselle palvelulle on tarvetta, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi arvioi.

Kalliita tapaturmia

THL:n arvion mukaan yhden lonkkamurtuman hintalappu on yhteiskunnalle noin 20 000 euroa. Siinä on kannustinta kunnille tarpeeksi, kun pyritään pitämään kuntalaiset pystyssä pääkallokeleillä.

Mainos-Meillä hiekotushiekka taisi maksaa tonnin verran. Jos yksikin kaatuminen ja murtuma pystytään tämän kuorman ansioista välttämään, niin panostus on kyllä hintansa haukkunut, Tuomas Lohi painottaa.

Kempeleen hiekkatempaus pisti vipinää kinttuihin myös naapurikunnissa. Oulu ilmoitti tällä viikolla jakavansa kaupunkilaisille ilmaista hiekotushiekkaa ja ainakin Iin kunnassa on ilmaista hiekkaa liukkaudentorjuntaan tarjolla niin ikään. Muhoksella ja Suomussalmella hiekkaa on jaettu ilmaiseksi yksityisten rahoittajien voimin.

Pieni edellä – iso perässä

Oulussa hiekkaa voi noutaa kaupunginvarikon parkkipaikalta ilmaiseksi esimerkiksi ämpärillä tai muulla omalla astialla. Hiekkaa ei ole tarkoitettu ammattikäyttöön tai haettavaksi suurina erinä.

-Tänä talvena keliolosuhteet ovat olleet useina päivinä haastavat, ja hiekan saatavuudessa voi olla välillä esimerkiksi alueellisia ongelmia. Siksi haluamme tarjota kaupunkilaisille kokeiluna tämän mahdollisuuden. Samaa kokeilua on tehty myös muissa seudun kunnissa, kertoo johtaja Pasi Heikkilä Oulun Infrasta.

Kempeleellä hiekkaa oli jaossa yhden kasettikuorman verran. Oulussa hiekoituspiste on auki toistaiseksi.

-Seuraamme miten kokeilu toimii ja pohdimme jatkoa sen mukaan. Paljon riippuu myös keliolosuhteista. Sääennusteen mukaan ainakaan ennen helmikuuta tilanteen ei ennusteta paranevan, huokaa Heikkilä.

Hiekkaa kuluu ennätystahtia

Keliolosuhteet Oulun(kin) korkeudella ovat olleet poikkeuksellisen haastavat tänä talvena. Lumisesta pakkastalvesta ei ole ollut kuin haaleita muistoja kaupunkilaisten mielessä. Aurauslähdöissä on ohitettu jo ohitettu normaalitalven lähtöjen määrät ja hiekoitushiekkaa kuluu kuormakaupalla normaalia enemmän

-Tällä hetkellä hiekotushiekkaa menee kaupungin hoitamille alueille noin 10 tonnia kuukaudessa. Se on sama määrä, mikä meillä menee tavallisena vuonna. Tilanne on meillä todella haastava, johtaja Pasi Heikkilä toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*