Turun Kauppatorilla sijaitsevien paviljonkien kattojen alle syntyy mielenkiintoisia kohtaamispaikkoja sekä sisä- että ulkotilassa, todetaan Turun hyvän rakentamisen palkinnon perusteluissa. Kuva: Venla Rautajoki

Turun hyvän rakentamisen palkinto 2022 on myönnetty Kauppatorin toripaviljongeille. Palkinnosta päätti Turun kaupunkikuvatyöryhmä. 

Turun sydämessä sijaitsevat kolme toripaviljonkia yhdistävät maanalaisen pysäköinnin torikannelle sekä toimivat liiketiloina kauppatorilla.

Palkinnon perusteluiden mukaan toripaviljongit ovat rakennuksina tyylikkäitä, paikkaan sopivia ja muodon annoltaan omaperäisiä sekä kunnianhimoisia. Ne sijoittuvat keskeiseen kaupunkitilaan ansiokkaasti ja elävöittävät aluetta uudella tavalla.

Toripaviljongit on rakennettu liimapuupalkeista. Puupinta sekä torin kivilaattapinta jatkuu ulkotilasta sisätilaan ja häivyttää näin tilojen välistä rajapintaa, raati perustelee valintaansa. 

Toripaviljonkien arkkitehtisuunnittelusta vastaa helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Schauman Nordgren Architects. Kaupunkikuvatyöryhmä piti arkkitehtuuria viimeisteltynä.

Oivaltavalla lasin, puun ja teräksen yhdistelyllä sekä katosten ja tilojen avoimuudella välittyy rakennuksista elegantti keveyden tunne, lukee palkinnon perusteluissa.

Paviljongit elävöittävät Kauppatoria myös perinteisen torikaupan ulkopuolelle ilta-aikaan tuoden torille lisäksi turkulaisten kaipaamaa turvallisuuden tunnetta.

Poistoputki valmistui huomaamattomasti maan alla

Kaupunkikuvatyöryhmä jakoi tänä vuonna myös Hyvän rakentamisen palkinnon kunniamaininnan. Sen sai Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen poistoputkihanke.

MainosPoistoputkihanke toteutettiin maanalaisella tunkkaustekniikalla, jolloin vältyttiin maanpinnan aukikaivuulta. Tekniikka on Suomessa uusi, mutta se on yleinen Keski-Euroopassa.

Tunnelointi edellytti aukikaivuuta vain aloitus- ja lopetuskaivannoissa ja näin toteutettuna poistoputkihanke aiheutti vain vähän haittaa liikenteelle ja asutukselle. 

Lisäksi tekniikan hiilijalanjälki ja energiankulutus olivat huomattavasti pienempiä kuin aukikaivuutekniikalla. Myös puhdistamo saattoi toimia normaalisti rakentamisen aikana.

Hankkeessa tunneloitiin noin 800 metriä poistoputkea jätevedenpuhdistamolta Pansiontien kautta satama-altaaseen. Putken halkaisija on kolme metriä. 

Tunkkaustekniikan ansiosta Pansiontien vartta pystyttiin rakentamaan poistoputkihankkeen aikana eikä puustoa tarvinnut kaataa työmaan tieltä. 

Turun hyvän rakentamisen palkinto on vuosittain jaettava kunniakirja. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin laadukasta rakentamista ja onnistuneista kokonaisuuksia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*