Ari Korhonen sanoo yllättyneensä siitä, kuinka suuri merkitys kaupunkien johdolla on sotaviestinnässä ja henkisen kriiskikestävyyden ylläpitämisessä Ukrainassa. Kuva: Marko Pekkanen

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on kääntänyt myös kuntien varautumisen uuteen asentoon, sanoo Kuntaliiton varautumisen ja turvallisuuden erityisasiantuntja Ari Korhonen Valiokunta-podcastin uudessa jaksossa, jonka teema on turvallisuus ja varautuminen.

Kunnat ovat myös kyenneet reagoimaan tilanteeseen, Korhonen sanoo.

-Kunnat ovat lähteneet järjestämään hätämajoitusta, antaneet välittömiä terveyspalveluja, tehneet covid-rokoktuksia, antaneet starttipaketteja.

-Onpa joissain kunnissa alkanut integroituminenkin, esimerkiksi marjatiloilta alkaa olla jo työpaikkoja saatu. On ollut hieno nähdä, että kunnissa on pystytty lähtemään nopeasti liikkeelle. Tilanne on meillä hallinnassa, Korhonen sanoo.

Lisäksi varautuminen sotilaallisen voiman käyttöön on tarkentunut, mutta tämä varautuminen ei ole sinänsä mikään uusi asia.

-Meillä on erilaiset uhkamallit, ja tämä on yksi niistä. Toisaalta olemme jo jonkin aikaa ennen tätä tilannetta puhuneet autoritäärisistä valtioista, Kiina, Venäjä, ja heidän aikeistaan. Onhan sitä aprikoitu yleisessäkin keskustelussa, mitä nämä valtiot aikovat ja mitä ne Suomesta haluavat

-Tietyllä tavalla hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, mitä kaikkea Venäjä on valmis tekemään. Tämä on tietysti vaikuttanut siihen, että ihan erilainen painoarvo tulee sotilaallisen voimankäyttöön varautumiseen.

Sota Ukrainassa on osoittanut, että toiminta keskittyy kaupunkeihin.

-Jos ajatellaan, että samanlainen tilanne olisi meillä täällä, tietysti kaupunkien ja kuntien merkitys siinä, millä tavalla ne osaavat suojata itseään, on aivan olennainen.

Varautuminen on yhteistyötä erilaisten viranomaisten kanssa, ja nyt sitä yhteistyötä tarvitaan.

-Siviiliyhteiskunta on selvästi nyt osa meidän puolustuksellista suorituskykyä, ja meidän täytyy tämä asia huomioida varautumisessa.

Valiokunta on kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa, Suplassa ja iTunesissa:

Valiokunta Suplassa

Valiokunta iTunesissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*