Nyt alkavan tutkinnan avulla tuotetaan tietoa siitä, miten yhteiskunta voi nykyistä paremmin varautua vastaaviin tilanteisiin. Kuva: Pixabay

Valtioneuvosto on päättänyt aloittaa Helsingin kaupunkiin kohdistunutta tietomurtoa koskevan poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan ja on asettanut tutkintaryhmän tutkintaa varten.

Oikeusministeriö tiedottaa, että tutkinnalla halutaan tuottaa merkittävää tietoa yhteiskunnan turvallisuuden varmistamiseksi.

Taustalla on Helsingin kaupunkiin kohdistunut poikkeuksellisen laaja tietomurto, joka tuli kaupungin tietoon huhtikuun lopulla.

Tietomurto on alustavan arvion mukaan koskenut noin 150 000 oppijaa ja heidän huoltajiaan sekä kaupungin noin 38 000 työntekijää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Murretulla verkkolevyllä on ollut talletettuna muun muassa päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten asiakkaiden henkilötunnuksia, osoitteita sekä tietoja kansalaisuudesta ja uskontokunnasta vuosien ajalta.

Myös johtamisasiat selvitetään

Onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemistä koskevassa turvallisuustutkintalaissa säädetään poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta.

Onnettomuuksien lisäksi tutkittavaksi voidaan ottaa myös muita vakavalla tavalla kansalaisten turvallisuuden tunnetta järkyttäneitä tapahtumia.

Poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnan aloittamisesta päättää valtioneuvosto.

Valtioneuvosto voi asettaa tapahtuman tutkintaa varten

− Poikkeuksellisen laajaa, arkaluonteiseen ja myös salassa pidettävään tietoon kohdistunutta tietomurtoa voidaan pitää erittäin vakavana suomalaisen yhteiskunnan turvallisuutta horjuttaneena tapahtumana, oikeusministeriö tiedottaa.

Kyber- tai tietomurtoihin liittyviä vastaavia tapauksia ei aiemmin ole tutkittu poikkeuksellisena tapahtumana.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa tapahtuman taustoja, miten tietoturva oli pyritty varmistamaan, miten johtamis-, valvonta- ja tarkastustoiminta oli toteutettu sekä miten viestintä sekä tietomurron kohteiden jälkihuolto toteutuivat.

Turvallisuustutkintaa ei tehdä oikeudellisen vastuun kohdentamiseksi, joten tutkinnassa ei käsitellä syyllisyys, vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksiä.

Jopa vuoden kestävä tutkinta

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Hanna Tiirinki johtaa itsenäistä ja riippumatonta ryhmää.

Tutkintaryhmän jäseniä ovat johtava tutkija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta, tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen, lehtori Petri Koistinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, johtaja Tomi Lounema Erillisverkot Oy:stä, pelastuspäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen sekä kriisiviestinnän asiantuntija Lilly Korpiola.

Tutkinnan arvioitu kesto on 9−12 kuukautta. Tutkintaryhmä laatii poikkeuksellisen tapahtuman tutkinnasta tutkintaselostuksen.

Lisäksi oikeusministeriö tiedottaa, että asianosaisviestinnän järjestämisestä tiedotetaan erikseen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*