Kuva: Kai Tirkkonen
Ydinvoimalan rakentajien majoituskylä on tyhjillään Pyhäjoella.

Pyhäjoen kuntaan suunnitellun Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisen aloitus on hämärän peitossa, mutta rakentajia varten pystytetty majoituskylä odottaa asukkaita. Tyhjiä rakennuksia on pakko lämmittää.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen uskoo rakentamisen alkavan parin vuoden kuluttua. Hanketta vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää, vihr., toivoo, ettei rakentamista aloiteta ollenkaan.

Sorosen mielestä Suomi ei selviä ilman ydinvoiman lisärakentamista, koska sähköntarve kasvaa. Esimerkkinä hän mainitsee sähköautojen yleistymisen.

Halmeenpään mielestä on realismia ajatella, että Olkiluodon ydinvoimalayksiköt yksi, kaksi ja kolme toimivat elinkaarensa loppuun, mutta Suomi pärjää ilman Pyhäjoen ydinvoimalaa uusiutuvan energian avulla. Hän arvioi, että ollaan vielä kaukana siitä, että voimalaa ryhdyttäisiin rakentamaan. Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan Fennovoiman kehittyminen vastuulliseksi luvanhaltijaksi on ollut hidasta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Rahaa on Fennovoiman arvion mukaan tähän mennessä käytetty yli 400 miljoonaa euroa. Yhtiö lähtee rakennuttamaan varsinaista ydinvoimalaa, kunhan saa siihen rakentamisluvan. Voimalan toimittaa venäläinen Rosatom.

Soronen vakuuttaa, että ei ole edes miettinyt sitä vaihtoehtoa, että voimala jäisi rakentamatta.

– Olen käyttänyt maalaistermiä, että hankkeessa on pantu iso remmi päälle. Vaikka sinne pikku halkoja tai vähän hiekkaa heittää väliin, niin iso tilannekuva ei siitä muutu. Kolmen–neljän vuoden viivästys ei merkitse mitään, sillä ydinvoimalahankkeen elinkaari on sata vuotta. Toki viivästys on harmillista.

TEKSTI: TAPIO MAINIO

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 3/2019.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Venäläinen osakas on myös operoijayrityksessä isona osakkaana. On käsittämätöntä pitää täysin arvaamatonta kumppania mukana. Majoitus ja rantojen rakentaminen palvelevat myös muita kys.maan tavoitteita nykystrategiassaan. Korvataan Loviisan voimala ja kuopataan tämä turvallisuuspoliittisesti arveluttava yhteisyritys.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*